Neviđena katastrofa

Svi se dižu pomoći: BiH će zatražiti i pomoć Europe

Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i sindikat KB Safet Mujić je krenuo formirati timove za pomoć unesrećenima zajedno sa sindikatom liječnika.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 10. 2024. u 12:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je hitna sjednica Vijeća ministara BiH, nakon katastrofalnih posljedica nevremena koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine - predsjedateljica Borjana Krišto izrazila sućut obiteljima stradalih, uz solidarnost prema svim pogođenim područjima u našoj zemlji.

Poziv zemljama EU

Kako je priopćeno, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pozvala je članove Vijeća ministara BiH na pripremu žurne izvanredne sjednice vezanu za pomoć žrtvama poplava i sanaciju posljedica.

''Vijeće ministara BiH će aktivirati sve dostupne mehanizme, uključujući i EU operativni centar. Pozvala je zemlje EU-a i regije da pruže žurnu pomoć Bosni i Hercegovini'', navedeno je. 

Krišto je zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i vladi koji su već u jutarnjim satima ponudili svoju pomoć vlastima u BiH.

 

Vlada Kantona Sarajevo je objavila kako će se uputiti pomoć najteže pogođenim područjima, Direkcija robnih rezervi KS priprema pakete najnužnije pomoći ugroženom stanovništvu.

Premijer KS Nihad Uk je istakao da će, nakon razgovora sa premijerkom HNK Marijom Buhač, svi pacijenti direktno s ovog područja biti prihvaćeni u Opću bolnicu i Klinički centar Sarajevo.

Sve ustanove socijalne zaštite KS stavit će na raspolaganje svoje kapacitete ukoliko bude potreban smještaj za djecu i starije osobe s poplavom ugroženih područja.

Bolnica u Sarajevu spremna

Klinički centar univerziteta u Sarajevu (KCUS) objavio je da je spreman zbrinuti sve ozlijeđene i bolesne građane iz ugroženih područja.

Shodno vanrednim okolnostima formiran je Krizni stožer KCUS-a, reorganiziran je rad Klinika i službi, te su formirani pripravni timovi ljekara i medicinskog osoblja za prijem i zbrinjavanje ozlijeđenih i bolesnih.

Ekipe Gorske službe spašavanja Federacije BiH su od ranih jutarnjih sati na terenu u i oko Jablanice, koja je pogođena prirodnom nesrećom. 

''Naši timovi iz Konjica i Mostara su odmah po dobivanju obavijesti o nesreći krenuli k ugroženom području i prvi se probili kroz veliki broj odrona i klizišta, te dolaskom na lice mjesta se stavili na raspolaganje lokalnoj službi spašavanja. Situacija koju su zatekli na terenu je jako teška. Trenutno se radi na izvlačenju i transportu ozlijeđenih i zdravstveno ugroženih osoba'', priopćili su iz GSS-a.

Liječnički timovi u Mostaru

Ostali timovi GSS FBiH su, kako se dodaje, odmah stavljeni u pripravnost, kako bi bili spremni krenuti u ispomoć ukoliko se ukaže potreba, ali i da budno prate situaciju na području vlastite odgovornosti, te budu spremni odmah reagirati u skladu s razvojem situacije.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez kaže da ima žrtava: ''Neslužbeno, dobio sam informaciju o 20 mrtvih pod ruševinama''.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić najavio je preko društvenih mreža kako su spremni uputiti pomoć Konjicu i Jablanici.

''Poštovani sugrađani, vjerujem da u Tešnju svi suosjećamo sa drugim općinama u kojima je došlo do poplava sa smrtnim ishodima. Kao Načelnik najavljujem spremnost podrške Općine Tešanj i svih institucija da pruže podršku i pomoć. Na raspolaganju smo za različite oblike podrške od jedinica Civilne zaštite do materijalne i druge pomoći'', rekao je.

Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i sindikat KB Safet Mujić je krenuo formirati timove za pomoć unesrećenima zajedno sa sindikatom liječnika.

Mehanizacije iz Zenice

Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona pripremila je mehanizaciju koju će poslati na ispomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava u općinama Jablanica i Konjic, potvrdio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

''Vlada Zeničko-dobojskog kantona stavlja se na raspolaganje poplavljenim područjima i u ovom trenutku čekamo signal Federalne uprave civilne zaštite da pripremljenu mehanizaciju pošaljemo u Jablanicu i Konjic. Duboko se suosjećamo sa građanima poplavljenih područja, jer smo i sami doživjeli katastrofalne poplave 2014. godine i znamo koliko znači pomoć u ovakvoj nesreći'', rekao je premijer Pivić.



Pomoć je ponudio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši kako je Srbija spremna da uputi svaku vrstu pomoći BiH i stanovništvu ugroženom u poplavama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od Republičke uprave civilne zaštite da svoje ljudstvo i strojeve stavi na raspolaganje i pomogne Federaciji BiH u saniranju štete nakon padalina, potvrdio je Srni vršitelj dužnosti direktora RUCZ Boris Trninić.

"Predsjednik Srpske me je nazvao i tražio da se dodatno angažira RUCZ i pored ovoga što smo se stavili na raspolaganje na teritoriji općine Jablanica, s našim strojnim i USAR timom, da se stavimo na raspolaganje i na teritoriji općine Fojnica", rekao je Trninić.

Crne brojke

U ovom je trenutku u Jablanici potvrđena smrt 14 osoba, kazao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a.

''Jako je puno unesrećenih i teže unesrećenih, a službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukli do najbližih medicinskih ustanova. Na području HNŽ-a proglašeno je stanje prirodna nepogode'', rekao je Juka.

Kopirati
Drag cursor here to close