Preventivno djelovanje

Sydney: 16-godišnjaci planirali teroristički napad

Vijesti / Crna Kronika | 13. 10. 2016. u 11:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Australiji priopćila je da su dvojica tinejdžera, koji su uhićeni u akciji specijalne policije u predgrađu Sydneya, pripremala napad inspiriran 'Islamskom državom'.

Mladići stari 16 godina uhićeni su u akciji antiterorističke policije u blizini muslimanske bogomolje u sidnejskom predgrađu Bankstown.

Policija je kod mladića pronašla dva noža u stilu bajoneta, koja su kupljena na dan uhićenja i pisane poruke u kojima se obavezuju na lojalnost 'Islamskoj državi'.

Na konferenciji za novinare policija je priopćila da su mladići optuženi za kaznena djela terorizma. Australijski mediji javili su da je jedan od uhićenih sin osuđenog teroriste.

Na izvanrednoj konferenciji za medije, ispred policijskih struktura govorila je Catherine Burn koja je rekla kako je policija iznenađena i zgrožena samom informacijom da su tinejdžeri bili uključeni u ovakav slučaj planiranja terorističkog napada. "Zaista je zapanjujuća činjenica da su 16-godišnjaci bili spremni na nešto takvo. Međutim zbog složenosti istrage koja je u tijeku, ne mogu iznositi više detalja", kazala je Burn.

"Mislim da su vjerojatno bili na određenom stupnju radikalizacije. Također, znamo da su bili povezani sa osobama koje su već odranije radikalizirane, kao i da je jedan od mladića sin osuđenog teroriste", navodi Burn.

Kopirati
Drag cursor here to close