Uvjetna kazna

Toni Bašić osuđen zbog izazivanja nacionalne mržnje

Presuda mu je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 03. 2022. u 15:09 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Tonija Bašića na uvjetnu kaznu zatvora za izazivanje nacionalne mržnje.

Presuda mu je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a Državno tužiteljstvo je prije toga izmijenilo optužnicu prekvalifikacijom prvobitnog kaznenog djela ''terorizam'' u kazneno djelo ''izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti''.

Bašić je optužen da je tijekom 2020. godine u više navrata poticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji. Kako se navodi, optuženi je objavio poruke kao što su: ''Ubij gasom svakog Jevreja'', ''Kreni putem genocida'', ''Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku'' i ''Ubij svog lokalnog libertarijanca''.

U optužnici se navodi da je optuženi u periodu od 8. veljače do 17. ožujka 2020. godine u više navrata javno, i to putem sredstava javnog informiranja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, poticao druge na izvršenje terorizma.

Bašić je 8. veljače 2020. objavio formiranje kanala pod nazivom ''Moon Krieg Division'' te objavio seriju slika i tekstualnih dokumenata u kojima prijeti i u kojima se navode, između ostalog, poruke kao što su: ''Ubij gasom svakog Jevreja'', ''Kreni putem genocida'', ''Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku'' i ''Ubij svog lokalnog libertarijanca''.

Optužnicom se Bašić tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT zajednice, kao i da je pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kopirati
Drag cursor here to close