Devet života

Tužiteljstvo BiH arhiviralo istragu zločina u Repovcima kod Konjica

U Repovcima su ubijeni Aziz Jusufović, Isak Ljevo, Dražen Pandža, Jasmin Radaslić i Ibrahim Mangić, Salem Memić, Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović i Ibrahim Jusufbegović.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 07. 2024. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o neprovođenju istrage za zločin koji se 12. srpnja 1992. dogodio na regionalnoj cesti Repovci – Bradina kada je ubijeno devet pripadnika Armije BiH, dok pravosuđe u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ima evidentiran predmet protiv nepoznatih počinitelja.

12. srpnja 1992. godine 

Prije 18 godina, u pritvoru Suda BiH bio je Midhat Novalić, koji se sumnjičio da je u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bio suučesnik u ubojstvima devet pripadnika Armije BiH, ali su iz Državnog tužiteljstva potvrdili da je za navedeni događaj donesena naredba o neprovođenju istrage i da je predmet arhiviran.

"Ako se dođe do novih saznanja i informacija, predmet se može ponovo otvoriti", naveli su za Detektor iz Tužiteljstva BiH.

S druge strane, iz Županijskog tužiteljstva HNŽ navode da imaju u radu predmet protiv nepoznatih počinitelja.

Pojasnili su da je prije nekoliko godina Sud BiH prihvatio prijedlog Državnog tužiteljstva o prenošenju predmeta za Repovce na mjesno nadležni Županijski sud u Mostaru.

Potvrdili su da je riječ o ubojstvima devet osoba na cesti Repovci – Bradina počinjenim 12. srpnja 1992. godine.

Devet ubijenih 

U Repovcima su ubijeni Aziz Jusufović, Isak Ljevo, Dražen Pandža, Jasmin Radaslić i Ibrahim Mangić, Salem Memić, Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović i Ibrahim Jusufbegović.

Krajem prosinca 2005. uhićen je Midhat Novalić zbog sumnje da je bio suučesnik u ovom zločinu, a za kojeg se tada navodilo je bio pripadnik HVO-a, čije zapovjedništvo mu je omogućilo da napusti BiH 1993. godine, kada je otišao u Njemačku.

Na ročištima na kojima se raspravljalo o produženju pritvora osumnjičenom, Tužiteljstvo je iznosilo podatke da je godinama ranije vođeno nekoliko istraga za ovaj zločin, ali da nijedna nije privedena kraju, kao i da postoje desetine iskaza svjedoka.

Sud BiH je potom sredinom lipnja 2006. godine donio rješenje kojim se osumnjičenom Novaliću ukida pritvor te je pušten na slobodu.

"S obzirom na to da Tužiteljstvo BiH do dana isticanja pritvora nije podiglo optužnicu protiv Novalić Mithata, niti je Sudu podnesen prijedlog za produženje pritvora, Sud je donio odluku da se osumnjičenik pusti na slobodu", priopćeno je tada iz Državnog suda.

Osumnjičeni je ranije u više navrata negirao navode koje mu je Tužiteljstvo stavljalo na teret.

Na upit je li ranije predmet prenesen na niži nivo, iz Tužiteljstva BiH nisu odgovorili.

Kopirati
Drag cursor here to close