Tužitelja tuže

U Tužiteljstvu BiH nisu mogli reći za koje je djelo Čavka osumnjičen

Vijesti / Crna Kronika | 01. 09. 2016. u 11:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oleg Čavka je prvi tužitelj Tužiteljstva BiH čija je suspenzija zatražena zbog krivične istrage, mada nije poznato za koje je djelo osumnjičen, piše web portal www.detektor.ba.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće odlučuje o privremenom udaljenju Čavke s pozicije tužitelja zbog pokretanja istrage u krivičnom postupku.

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon što se ispostavilo da je Čavka kući nosio telefon, koji je kao dokaz oduzet u jednom krivičnom postupku.

Koje je krivično djelo time počinio, za sada nije poznato. U Tužiteljstvu BiH nisu mogli reći za koje je djelo Čavka osumnjičen.

Glasnogovornik Boris Grubešić je kazao da će narednih dana možda imati više informacija i da za sada može samo reći da ''Tužiteljstvo provodi određene aktivnosti'' i da je ''odlučno da se suprotstavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba''.

Čavka je u izjavi medijima kazao da je u lipnju u okviru istrage protiv ''Sulejmana Beriše i drugih'' kući nosio spis, uključujući i telefon Anesa Kurbegovića.

Prema medijskim izvještajima, Kurbegović je pomoću drugog uređaja otkrio da mu je telefon u Brezi, gdje tužitelj Čavka živi, i podnio prijavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Je li Kurbegović to prijavio u lipnju, u organima koji vode istragu nismo mogli dobiti informaciju. Čavka je izjavio da je u srijedu, 31. kolovoza u Tužiteljstvu BiH zatraženo da da izjavu i preda spis.

Optužnica protiv Beriše i drugih zbog trgovine drogom, kojom nije obuhvaćen Kurbegović, potvrđena je u travnju.

Čavka je medijima rekao kako je po zahtjevu istražnih organa Republike Hrvatske izvršen pretres kuće Kurbegovića, kada mu je oduzet mobitel.

Tužitelji i odvjetnici s kojima je BIRN razgovarao kažu da se dokazi iz Tužiteljstva ne smiju iznositi i da postoje procedure kako se postupa za oduzetim predmetima u istragama.

Ipak, neki kažu da u Čavkinom postupku nema krivičnog djela, već da je u pitanju disciplinski prekršaj. Kako je rekao jedan od sugovornika, riječ o ''ishitrenom dječačkom postupku''.

Kopirati
Drag cursor here to close