Prijavite svaku vrstu nasilja

Uginuo pas kojeg je muškarac zakačio za traktor i vukao; Udruga PitBullBiH šalje apel građanima

Redakciji portala Bljesak.info obratila se PitBullBiH Organizacija i Facebook grupa koja oštro osuđuje današnje maltretiranje psa na monstruozan način. Ova udruga poziva građane da prijave policiji kad auoče nasilje i maltretiranje životinja.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 09. 2024. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mučenje i maltretiranje psa u Istočnom Sarajevu izazvalo je niz reakcija na društvenim mrežama, a javile su se i brojne udruge.

Mučan scenarij proširio se danas društvenim mrežama koji je otkrio kako je muškarac pucao na psa, potom ga zavezao za traktor i vukao ulicom. Pas je tijekom dana bio živ u veterinarskoj stanici, no večeras je pas uginuo.  

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo glasnogovornica Vesna Stokanović rekla je de je muškarac A.M. uhićen radi ovog djela, 

Redakciji portala Bljesak.info obratila se PitBullBiH Organizacija i Facebook grupa  koja oštro osuđuje današnje maltretiranje psa na monstruozan način.

''Molimo sve savjesne građane ako primjete bilo kakav slučaj maltretiranja životinja da hitno prijave policiji'', naveli su iz udruge.

Mučenje i ubijanje životinja u BiH je kazneno djelo. Shodno odredbama člana 318. Kaznenog zakona FBiH  se propisuje novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci, dok se odredbama člana 390. Kaznenog zakonika RS propisuje novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine, nerijetko možete primjetiti učestalost činjenja ovih kaznenih djela.

Podsjetimo, susjedna Hrvatska u ožujku ove godine je izglasala konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo – napuštanje životinja.

Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koji bi trebao držati pod nadzorom kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je pak zbog napuštanja došlo do smrti životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine. Povijesna je to odluka za životinje i rezultat velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora. 

U BiH su male kazne za mučenje i ubojstvo čovjeka, za silovanje, pedofiliju...pa je teško pričati o odgovarajućim sankcijama za mučenje i ubijanje životinja, no nadamo se da će se svijest promijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close