USKOK

Uhićene tri osobe zbog šverca stotina kilograma droge u Europi: Velike količine dolazile iz BiH

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana zboog više kaznenih djela.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 03. 2024. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USKOK je objavio da se provodi istraga protiv tri osobe zbog sumnje na šverc više stotina kilograma kokaina.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1965., 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja", piše Uskok.

Krijumčarenje većih količina marihuane iz BiH

"Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka 2020. godine do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bosni i Hercegovini, povezao u zajedničko djelovanje dvije osobe radi kontinuirane nabave kokaina i njegovog prijevoza i prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jednako tako je povezao II., III. okr. i još dvije osobe radi kontinuirane nabave amfetaminskog ulja iz Nizozemske i njegovog krijumčarenja u Hrvatsku radi izrade amfetamina i daljnje prodaje, kao i radi kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane iz BiH i njene prodaje u Hrvatskoj, a sve u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi.

U realizaciji zajedničkog djelovanja, kao i preuzimanju novca od prodaje droga, okrivljenici su koristili posebno nabavljene kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju", navodi Uskok, a prenosi Index.hr.

U Doveru im pronađen kokain

"Tako se I. okr. sumnjiči da je s osobom iz BiH od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. iz Nizozemske u Ujedinjenom Kraljevstvu prokrijumčario dva kilograma kokaina, pronađenog i oduzetog u Doveru, kao i da je zajedno s II. i III. okr. nabavljao, krijumčario, pripravljao i prodavao amfetamin te da je s osobom iz BiH dogovarao i nabavu, primopredaju i krijumčarenje marihuane iz BiH. Ujedno im je I. okr. osiguravao novac za kupnju droga naručenih radi daljnje prodaje", dodaju.

"Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, I. okr. je izdavao naloge i upute II. okr. koliko amfetaminskog ulja da nabavi te da osigura III. okr. njegovo nesmetano preuzimanje i skrivanje u posebno izrađene spremnike u vozilima kojima se III. okr., prema uputama I. okr., upućivao u Nizozemsku.

Osim toga je I. okr. izdavao naloge i upute II. okr. da po krijumčarenju amfetaminskog ulja, zajedno s njim i III. okr., u izrađenom laboratoriju na splitskom području proizvedu od tog ulja amfetamin i priprave ga kako bi ga I. i III. okr. prodali", piše Uskok.

Preko 800 tisuća eura

"Nadalje je I. okr. upućivao osobu iz BiH da mu nabavi i organizira predaju marihuane radi njenog krijumčarenja i prodaje u Hrvatskoj, a sukladno dogovoru s tom osobom, izdavao je naloge još najmanje jednoj osobi da mu na dogovorenoj lokaciji preda nabavljenu drogu kako bi je prokrijumčario u Hrvatsku i predao III. okr. radi njenog skrivanja i daljnje prodaje.

Također je I. okr. nalagao III. okr. da od zasad nepoznatih osoba u zemljama Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva preuzme novac zarađen prodajom droga te mu ga preda kako bi isplatio članove udruženja za obavljeni posao. Potom je III. okr., prema uputi I. okr., otputovao izvan Hrvatske i od nepoznate osobe preuzeo 724.290,00 eura, koji novac je prilikom granične kontrole na prijelazu iz Slovenije u Hrvatsku pronađen kod III. okr. u posebno izrađenom spremniku vozila.

Udruženje koje je I. okr. povezao u zajedničko djelovanje na opisani je način prokrijumčarilo najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina te 100 kilograma marihuane. Prodajom tih droga ostvarili su nepripadnu korist od najmanje 839.000,00 eura", piše Uskok.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close