Vildan Ključo

Uložena žalba na presudu za odlazak na sirijsko ratište

Odbrana Vildana Ključe uložila je žalbu na presudu kojom je osuđen za protuzakonito pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 08. 2024. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbrana Vildana Ključe uložila je žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je on osuđen na tri godine zatvora za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu.

Kako je za Detektor potvrdio branitelj Senad Bilić, žalba je uložena zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka i visine kazne. Prema Bilićevim riječima, sjednica Apelacijskog vijeća na kojoj će žalba biti detaljno obrazložena zakazana je za 19. rujan.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su potvrdili da Tužiteljstvo nije dostavilo odgovor na žalbu Obrane.

Ključo je, prema presudi iz svibnja, 28. veljače 2012. otputovao u Tursku, odakle se prebacio u Siriju i pridružio se jedinici koja je postala dio Oslobodilačke vojske Sirije s ciljem nasilne izmjene režima u toj zemlji. Sudsko vijeće je tada utvrdilo da je Ključo bio u Siriji i nakon 2014. godine, kada je pridruživanje stranim formacijama postalo kazneno djelo.

Iz Tužiteljstva su ranije naveli da je on jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na stranom ratištu. Prema Tužiteljstvu, Ključo je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice "Ahmed Asafa" na teritoriji koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene narodi proglasile terorističkom organizacijom.

S izricanjem prvostupanjske presude Ključi je produžen pritvor, u kojem se nalazio od listopada prošle godine, piše Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close