Požari podmetnuti?

Vatrena linija duga dva kilometra - Hutovo blato gori drugi put u istom danu

Vijesti / Crna Kronika | 11. 01. 2016. u 16:46 Z.D./A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljinski vatrogasci u ponedjeljak su dva puta intervenirali u Parku prirode Hutovo blato.

Kako Bljesak.info doznaje, od Mate Jurkovića, zapovjednika protupožarne postrojbe Čapljina, prvi požar prijavljen je danas oko 12 sati.

''Sedam vatrogasaca PP Čapljina bilo je angažirano na gašenju požara u Hutovu blatu, koji je lokalizirian oko 14.30 sati. Odmah po povratku u postaju, zaprimili smo dojavu kako je na području istog parka prirode, prijavljen još jedan požar. Vatrena linija duga je oko dva kilometra, a 12 vatrogasaca ulaže napore da se požar ne bi proširio i zahvatio veći dio parka. Intervenciju otežava i vjetar, a zbog ozbiljnosti situacije očekuju da će im se pridružiti još nekoliko pripadnika postrojbe'', rekao je za Bljesak.info Jurković.

Kako neslužbeno doznajemo, sumnja se da su oba današnja požara podmetnuta.

Požar je oko 19 sati lokaliziran na dva najkritičnija dijela, potvrdio je za Bljesak.info Jurković.

''Pripadnici PP Čapljina rade na lokaliziranju požara na preostalom dijelu zahvaćenom požarom. U većernjim satima planiramo ostati na požarišti kako bi nadgledali razvoj situacije'', dodaje Jurković

Podsjetimo, krajem prosinca požar je poharao Park prirode Hutovo blato. Također u rujnu 2015. godine vatrogasci su uspjeli sanirati požar većih razmjera koji je prijetio flori i fauni ovoga parka.

U listopadu 2011. godine najveći požar koji se pamti u čapljinskom kraju progutao je čak 80 posto površine Parka prirode Hutovo blato i tako trajno poremetio ravnotežu biljnog i životinjskog svijeta parka, u kojemu je preko zime obitavalo više od 400 vrsta ptica, a u kojem je prije ovoga požara zabilježeno preko 600 vrsta biljnog svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close