Sjednica Udarne grupe

Vilić: Interpol tražio provjeru nekih osoba nakon napada u Parizu

Vijesti / Crna Kronika | 14. 11. 2015. u 21:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je večeras na press-konferenciji, nakon sjednice Udarne grupe za borbu protiv ekstremizma, da borba protiv terorizma ima globalni karakter i BiH želi biti dio te borbe koja će polučiti pozitivne rezultate u nastojanju da se spriječe događaji kakvi su se dogodili sinoć u Parizu.

Sjednica Udarne grupe za borbu protiv ekstremizma u BiH, kojoj su nazočili predstavnici bh. tužiteljstva te obavještajnih i policijskih agencija u BiH zakazana je nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu na više lokacija, u kojima je ubijeno 129 osoba, a na desetine ih je ranjeno, no za sada nema podataka da među stradalima ima bh. državljana.

Uz izraze sućuti obiteljima, na sjednici je izražena spremnost da se odgovori svemu onome što bi Republika Francuska ili Veleposlanstvo Francuske u BiH zatražile, a u tom smislu podignuta je razina sigurnosti svih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Zvizdić je najavio da će Vijeće ministara aktivno nastaviti raditi na provedbi Strategije za borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma te da će i dalje davati svaku vrstu pomoći policijskim i obavještajnim agencijama kao i Tužiteljstvu BiH u smislu kadrovskog, prostornog i financijskog jačanja.

''Mir i sigurnost nemaju cijenu to je najvažnije za BiH i to je podloga za sve ono što želimo raditi u smislu ekonomskog i društvenog razvoja te stabilizacije ukupnih regionalnih prilika. Ovakvi događaji u Parizu devastiraju sve napore za suživot i život mirnog i sigurnog ambijenta'', istaknuo je Zvizdić.

Najavio je da će uskoro biti reaktivirana sva tijela predviđena Strategijom koja će biti nadležna za borbu protiv terorizma i ekstremizma s ciljem pravovremene razmjene informacije, preventivnog djelovanja i efikasne borbe protiv terorizma i drugih oblika organiziranog i prekograničnog kriminala.

Na sastanku je iskazano i opredjeljenje da se nastavi s dobrom organizacijom i radom policijski i sigurnosnih agencija te Tužiteljstva BiH, a razgovarano je i o modelima koje BiH mora poduzeti u vezi s dolaskom imigranata.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je bilo razgovora i o tome koliko se ovaj teroristički akt može reflektirati u budućnosti u vezi s generalnom promjenom Europske unije prema nekim pitanjima kao što su terorizam i izbjeglička kriza i koliko se to može odraziti na BiH.

''Razgovarali smo i tome koliko se mogu poboljšati unutarnji kapaciteti te dati veća garancija svim građanima BiH da će biti sigurniji i bolje zaštićeni kada je u pitanju terorizam'', kazao je Mektić.

Podvukao je da BiH ima intenzivnu suradnju sa obavještajnim i policijskim službama u Francuskoj putem Interpola i zajednički se traga za osobama za koje postoje indicije da su umiješane u ovaj teroristički čin, ali je jasno kazao da se to ne odnosi na bilo kakvu vezu s državljanima BiH.

Mektić kaže da su na sjednici identificirane i slabosti i problemi koji postoje posebno kada je u pitanju prevencija ovakvih događaja.

''Opći zaključak je da BiH mora postići maksimum da se zaštiti od ovakvih događaja. Dogovorili smo da će uskoro biti održan i novi sastanak gdje će se govoriti o načinima kako otklanjati probleme'', zaključio je Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić ponovio je da su od sinoć poduzete mjere i radnje na osiguranju diplomatsko-konzularnih objekata, dodajući da je ostvarena dobra policijska suradnja putem Interpola i Europola.

''Bilo je određenih zahtjeva iz Interpola iz Pariza prema bh. policijskim agencijama, ali u tim zahtjevima nema državljana BiH. Sigurnost je podignuta na svim razinama uključujući i granicu. Također, pojačan je i nadzor nad osobama koje obavještajne i policijske agencije dovode u vezu s kriminalnim radnjama'', istaknuo je Vilić.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović sastanak je ocijenio korisnim naglasivši da je potrebno pojačati sve sigurnosne kapacitete na razini države i entiteta jer se u ovom segmentu ne smije štedjeti, dodajući da iako se ovi događaji ne mogu spriječiti, ali se mora biti mobilniji u svemu tome.

Kazao je da je jedan od zaključaka sastanaka da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) treba izvršiti izbor osam tužitelja do kraja ove godine za koje je novac osiguran još prošle godine, jer "1,5 tužitelj u Tužiteljstvu BiH ne može raditi na predmetima terorizma".

Zajednički je ocjenjeno da koordinacija između policijskih tijela treba biti još bolja, kako bi se bilo spremno za nepredviđene situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close