Ubojstvo civila

Zapovjednik bivše JNA osumnjičen u odsustvu za ratni zločin u Hrvatskoj

Policija nije htjela otkriti identitet osumnjičenika, a pretpostavlja se da je riječ o Slobodanu Đorđeviću jer je prema arhivskim dokumentima on izdao zapovijed za napad.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 08. 2024. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karlovačka policija izvijestila je u petak da je zbog ratnog zločina ubojstva 37 civila u Saborskom 1991. godine, podignula kaznenu prijavu u odsutnosti protiv 82-godišnjeg zapovjednika 13. korpusa tadašnje JNA, a pretpostavlja se da je riječ o Slobodanu Đorđeviću.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik (1942.) u svojstvu zapovjednika Komande 13. Korpusa bivše JNA 7. studenog 1991. godine izdao zapovijed za napad na Saborsko i okolna mjesta.

Na temelju te zapovjedi su njemu podčinjene postrojbe bivše JNA i pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajina, kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba u razdoblju od 7. studenog 1991. do kraja iste godine, na Saborsko i okolicu uz zrakoplovnu potporu izvršile nasumični napad iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja te uništavali nebranjene civilne objekte, obiteljske kuće, gospodarske objekte, poslovne zgrade i vjerske objekte, čime je pričinjena velika materijalna šteta. 

Nakon toga su na tom području zlostavljali i ubili 37 civilnih osoba, muškaraca i žena, pretežito starije dobi", priopćila je policija. 

"Znajući za počinjenje zločina, osumnjičenik nije poduzeo dužne radnje da spriječi nezakonita postupanja svojih postrojbi niti da se kazne počinitelji tih zločina, već je pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama", ustvrdila je karlovačka policija.

Dodala je da su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 29 ubijenih civila i da se i dalje traga za posmrtnim ostacima osmero.

Policija nije htjela otkriti identitet osumnjičenika, a pretpostavlja se da je riječ o Slobodanu Đorđeviću jer je prema arhivskim dokumentima on izdao zapovijed za napad, javlja Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close