Ništa

Zavod o pola milijarde teškoj prijavi: Nemamo na što dati komentar

Kaznena prijava Tužiteljstvu FBiH podnesena je protiv Rade Bošnjaka, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, članova Upravnog odbora, ministra zdravstva HNŽ-a te članova županijske Vlade…
Vijesti / Crna Kronika | 21. 02. 2022. u 14:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zavod o navodnoj kaznenoj prijavi nema nikakve službene informacije pa sukladno tomu nemamo na što dati komentar'', kratko je poručeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije na upit portala Bljesak.info o prošlotjednoj objavi da je federalno Tužiteljstvo zaprimilo prijavu ''tešku'' pola milijarde KM.

Naime, mostarski aktivisti Marin Bago i Husein Oručević na press-konferenciji prošloga su četvrtka objavili kako su podnijeli kaznenu prijavu entitetskom tužiteljstvu jer je ''pola milijarde maraka pronevjereno od 2016. do 2021. djelovanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja, Vlade HNŽ-a te županijskog Ministarstva zdravstva''.

Bago i Oručević, koji su prijavu podnijeli federalnom tužiteljstvu jer navode kako im županijsko tužiteljstvo ranije predmete drži u ladicama, navode kako je riječ o organiziranom kriminalu i jednom od najvećih slučajeva u BiH.

Kaznena prijava Tužiteljstvu Federacije BiH podnesena je protiv Rade Bošnjaka, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, članova Upravnog odbora, ministra zdravstva HNŽ-a, Gorana Opsenice te članova županijske Vlade u mandatu od 2016. do 2021. godine.

Kao osnova za kaznenu prijavu navodi se kako Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a nema zaključene ugovore o pružanju usluga zdravstvene zaštite s privatnim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ. To je, tvrde prijavitelji, izravna posljedica ''svjesnog i nezakonitog poslovanja ZZO HNŽ-a, koje je na snazi godinama u HNŽ-u, a sve na štetu osiguranika koji su ujedno glavni financijeri sustava zdravstva''.

Navode kako ZZO HNŽ ''nikada nije postupio niti postupa prema zakonskim odredbama koje propisuju da se ugovori o pružanju zdravstvene zaštite sa zdravstvenim ustanovama na području F BiH i svih njenih županija mogu zaključiti i s javnim i s privatnim zdravstvenim ustanovama''.

Onemogućena je mogućnost da osiguranici s područja HNŽ-a odlaze sa zdravstvenom knjižicom kod privatnika, u cilju primanja usluga zdravstvene zaštite, čime im je pričinjena šteta, te su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge osiguranike s područja F BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close