Pravo na pravdu i istinu

25. godina od Daytona: Što je sa procesom pronalaženja nestalih?

''Usvajanjem Zakona o nestalim osobama došli smo u poziciju da radimo na slučajevima nestalih osoba bez diskriminacije u pogledu etničke pripadnosti i religijskog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja nestale osobe''
Vijesti / Flash | 14. 12. 2020. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na događanju nazvanom ''Profili nestalih: nestale osobe – 25 godina nakon Dejtona'' sudionici su se osvrnuli na nade i očekivanja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. prosinca 1995. godine u Parizu i na rezultate ostvarene zahvaljujući nastojanjima Bosne i Hercegovine da razvije pravnu i institucionalnu mrežu za provođenje nepristranih i učinkovitih istraga u slučajevima nestalih osoba.

''Ovaj rezultat je ogromno postignuće koje se temelji na neumornom, hrabrom radu preživjelih obitelji nestalih, od kojih su mnoge snažne bosanske žene. Vječno ću osjećati divljenje i strahopoštovanje prema njihovoj sposobnosti da se bore za pravdu svakim dijelom svoga bića,'' kazala je glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

''Pored obitelji nestalih, ovaj posao bez presedana izvele su stotine pojedinaca, uključujući bosanskohercegovačke tužitelje, sudije, forenzičke stručnjake, službe za provođenje zakona, kriminalističke tehničare i predstavnike Instituta za nestale osobe, kao i osobe iz državnih, općinskih i kantonalnih vlasti.''

Dodala je da taj uspjeh počiva na četiri faktora: državi koja je preuzela odgovornost, suradnji vlasti i obitelji na domaćoj i međunarodnoj sceni, posvećenosti vladavini zakona i primjeni kapaciteta kao što je analiza DNK i poređenje genetičkih uzoraka prikupljenih od 100,000 članova obitelji sa posmrtnim ostacima ekshumiranih iz tisuća masovnih i pojedinačnih grobnica širom regije.

Napredak koji su govornici istaknuli tijekom svojih izlaganja uključujuje verifikaciju Centralne evidencije nestalih BiH koja se primiče kraju i sadrži podatke o svim prijavljenim nestalim osobama, uz objavljivanje baze podataka na internetskoj stranici INO-a, čime se obiteljima omogućuje pristup točnim informacijama. Sudionici su pozvali vlasti BiH da nastave raditi na pronalaženju svih osoba za kojima se još uvijek traga i da osiguraju prava svim obiteljima nestalih, uključujući i punu primjenu Zakona o nestalim osobama BiH.

''Zajednički rad udruženja obitelji nestalih osoba, institucija Bosne i Hercegovine na svim razinama i Instituta za nestale osobe BiH, Tužiteljstva BiH, ICMP-a i drugih međunarodnih organizacija, uprkos izazovima ostvario je važne rezultate kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Prekogranična suradnja između obitelji nestalih i institucija za rješavanje pitanja nestalih rezultirala je rješavanjem brojnih slučajeva nestalih osoba. Smatramo da ta praksa mora biti nastavljena'', rekao je Marko Grabovac, član Savjetodavnog odbora INO-a.

Amor Mašović, predsjedatelj Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na probleme koji su uspješno riješeni:

''Usvajanjem Zakona o nestalim osobama došli smo u poziciju da radimo na slučajevima nestalih osoba bez diskriminacije u pogledu etničke pripadnosti i religijskog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja nestale osobe'', kazao je on.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine istaknula je da obitelji nestalih imaju ključnu ulogu u procesu, zajedno s domaćim institucijama.

''Svjesni smo da domaće vlasti moraju poduzeti još veću odgovornost u procesu pronalaženja nestalih kako bi osigurali poštovanje prava svim obiteljima nestalih''.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH pohvalila je suradnju svih relevantnih institucija i naglasila zajedničku posvećenost rješavanju svih ratnih zločina i slučajeva nestalih osoba. Istaknula je da su njen ured i ICMP zajedno pregledali neidentificirina slučajeve u 12 mrtvačnica u Bosni i Hercegovini.

''Svi moramo provesti preporuke koje proističu iz ovog pregleda kako bi došli do (…) novih identifikacija''.

Dodala je da Tužiteljstvo BiH ostaje posvećeno istraživanju slučajeva nestalih osoba kako bi pomogli u procesuiranju ratnih zločina i dali odgovore koje obiteljih nestalih očekuju.

ICMP-ova pomoć BiH uključuje tehničku podršku prilikom dokumentiranja masovnih i skrivenih grobnica, izolovanje i analizu DNK i poređenje podataka kako bi institucije BiH mogle izvršiti identifikaciju nestalih osoba i koristiti dokaze s mjesta zločina u suđenjima.

ICMP je sporazumom utemeljena međuvladina organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. ICMP radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close