Strategija pred vijećnicima

Mostar - definirat će se problemi mladih

Grad Mostar na osnovu odgovornosti i obaveza proisteklih u navedenim zakonskim okvirima u cilju poboljšanje položaja mladih Mostara pokreće proceduru izrade i donošenja Strategije za mlade
Vijesti / Flash | 07. 07. 2023. u 10:29 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o izradi i donošenju Strategije za mlade Grada Mostara za period 2023-2027. godinu, naći će se pred vijećnicima na idućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

''Izrada i donošenje Strategije za mlade Grada Mostara trebala bi se donijeti s ciljem programskog pristupa djelovanja prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije'', navodi se u materijalima.

Potrebe mladih 

Kao razloge ove prijeloga za donošenje ove Odluke, navodi se da je gradonačelnik Grada Mostara usvojio Odluku za izradu i donošenje Strategije za mlade Grada Mostara koja je predložena od Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Inicijativa je pokrenuta na osnovu potrebe mladih u zajednici, kao i obaveza i odgovornosti propisanih Zakonom o mladima Federacije Bosne i Hercegovine.

''Grad Mostar na osnovu odgovornosti i obaveza proisteklih u navedenim zakonskim okvirima u cilju poboljšanje položaja mladih Mostara pokreće proceduru izrade i donošenja Strategije za mlade Grada Mostara, dokumenta sa jasno utvrđenim ciljevima, planom djelovanja i posebnim programima za pojedine oblasti, odnosno mjera za realizaciju ciljeva strategije'', navodi se u obrazloženjima za donošenje ove Odluke koja će se naći pred vijećnicima.

Mladima fali zaposlenje

Podsjetimo, u ožujku je organizirana panel diskusija ''Strategija koja pokreće mlade'', koja je stavila fokus na pitanje strategije za mlade Grada Mostara, koja je zakonski obvezna, a Grad Mostar je do sada nije imao.

''Mladima fali zaposlenje, mladi odlaze...'', kazao je tada Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara detektirajući nezaposlenost kao najveći problem mladih u Mostaru.

"Uvijek imate ono; skup je kvadrat stana, nedostaje zaposlenja... To su ključni problemi, ne samo u Mostaru, uvijek se ista stvar provlači kroz sve sredine u BiH. Mladima fali zaposlenje, mladi odlaze. Mladima je skupo kupiti stan, mladi opet odlaze itd. To su neke stvari koje su generične i većinom iste u svim sredinama", kazao je.

Potrebna koordinacija

Govoreći o važnosti ovog dokumenta i je li on samo mrtvo slovo na papiru Mehić je kazao kako je potrebna koordinacija, ne samo mladih, nego svih aktera koji se tu nalaze. 

 ''Također i vlasti, institucije vlasti izuzetno su bitne jer sve što se može donijeti može se na kraju krajeva i blokirati. Čvrsta volja svih nas može donijeti promjene i mislimo da je to krajnji cilj ovoga svega", rekao je. 

Vijećnica Adela Gosto, konstatirala je tada kako Grad Mostar nema usvojenu Strategiju za mlade, nije opravdanje, ali svi smo kaže svjesni činjenice da vijeća nije bilo dugo i da se ne bavi samo pitanjem, jer ima i komisija za ravnopravnost spolova, čija strategija još nije usvojena. 

Gender akcijski plan

Inače, vijećnici će na idućoj sjednici odlučivati i o Odluci o izradi i donošenju Gender akcijskog plana Grada Mostara za period 2023.- 2027. godinu.

''Međunarodni i nacionalni pravni okviri stvorili su ambijent i pravne uvjete za izradu nacionalnog plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti, koji predstavlja osnovu za planiranje aktivnosti za izradu lokalnih akcionih planova. Gender akcijski plan je razvojni dokument Grada Mostara, kojim se će se utvrditi cjelovita i usklađena politika Grada u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti. Isti će definirati politiku jednakih mogućnosti, utvrditi ciljeve, mjere i plan aktivnosti radi postizanja rodne ravnopravnosti za period 2023-2027. godine'', navodi se u prijedlogu usvajanja Odluke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close