Kršenje pravila

AirAsiji prijeti trajno oduzimanje licence za rad

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 08:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AirAsiji, čiji je avion pao u prošlu nedjelju, prijeti trajno oduzimanje licence za rad, jer avion u nedjelju uopće nije smio da poleti.

Spasilačke ekipe rade u teškim uvjetima. Pronađeni dijelovi aviona otkrili su prve detalje o njegovom potonuću.

"S obzirom na pronađene objekte, možemo reći da je tijelo aviona puklo i sa strane se odlomilo od repa. Još ne možemo potvrditi točnu lokaciju. Crna kutija bila je smještena u rep aviona", rekao je operativni časnik u Nacionalnoj agenciji za potragu i spašavanje.

Za sada je AirAsiji zabranjen samo let na liniji Surabaya-Singapur. No, stručnjaci tvrde da nije samo AirAsia kršila pravila.

Sigurnost je inače slaba točka indonezijske avioindustrije.

Gotovo svim njenim kompanijama zabranjeni su letovi za Europu, nakon što joj je Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva 2007. godine snizila sigurnosni rejting.

Mnogi kažu da se od tada ništa bitno nije promijenilo.

Prenatrpani aerodromi

"Bilo je nekih poboljšanja, ali moram reći ništa naročito, ni dosljedno. Potrošili smo mnogo vremena", kaže Shadrach Nababan iz Asocijacije pilota.

Indonezijski aerodromi ne mogu se nositi sa sve bržim razvojem avioindustrije.

Kapacitet glavnog aerodroma u Džakarti dovoljan je da pokrije tek trećinu putnika koji njime cirkuliraju, a gužva u prometu povećava opasnost od sudara aviona.

To je osmi najprometniji svjetski aerodrom. Prosječno, 164 000 putnika ukrcava se na letove svakog dana. Tako industrija u procvatu pokušava sustići potrebe potražnje.

Bivši ministar prometa u pomoć poziva Europsku uniju.

Signal s crne kutije

Inače, vrijeme se u ponedjeljak popravilo i indonezijske snage nastavile su potragu za zrakoplovom i tijelima putnika a ronioci se pripremaju na zaron na dubinu na kojoj se pretpostavlja da je trup zrakoplova.

Signal s crne kutije još nije lociran a brodovi i zrakoplovi koji traže olupinu i trupla proširili su područje potrage za Airbusom A320-200 kako bi uzeli u obzir utjecaj morskih struja osam dana nakon pada zrakoplova sa 162 putnika i članova posade koji je nestao u nedjelju ujutro na letu iz indonezijskog grada Surabaye za Singapur. Helikopteri pretražuju obalna područja.

Indonezijska meteorološka služba kazala je kako su sezonske tropske oluje vjerojatno pridonijele nesreći. Olujno vrijeme, jake struje i visoki valovi od nedjelje ustrajno ometaju potragu.

Potraga je trenutno usmjerena na područje oko 90 nautičkih milja od obale otoka Bornea gdje je sonarima u plitkim vodama locirano pet velikih predmeta za koje se vjeruje da su dijelovi zrakoplova od kojih je najveći dugačak oko 18 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close