DF prijeti:

Ako nas izbace iz Središnje Bosne, mi ćemo izbaciti njih negdje drugo

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 19:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rukovodstvo Demokratske fronte neće dopustiti da Vlada Srednjobosanske županije bude formirana bez ove stranke'', izjavio je za Fenu jedan od DF-ovih pregovarača u SBŽ-u Rusmin Jusufspahić, nakon sastanka s predstavnicima županijskog odbora SDA održanom u utorak u Travniku.

Kako je kazao, sastanak je održan na inicijativu središnjica dviju stranaka, a nakon što je prošli tjedan najavljeno kako će SDA i HDZ BiH predložiti županijsku Vladu bez DF-a.

''Središnjica naše stranke ima jasan stav da DF mora biti dio vlasti u SBŽ-u i neće dopustiti tako lako da nas zamijene nekom drugom političkom strankom. Ako nas planiraju izbaciti iz vlasti u SBŽ-u, to se može dogoditi njima u nekim drugim županijama'', kazao je Jusufspahić.

Smatra kako se u daljnje pregovore trebaju uključiti i rukovodstva SDA, DF i HDZ-a BiH jer se, kako kaže, očigledno na lokalnoj razini ne može postići dogovor o raspodjeli devet pozicija u Vladi SBŽ-a.

Jusufspahić je napomenuo da zastupnici DF-a u Skupštini SBŽ-a neće podržati formiranje Vlade koju bi činili SDA i HDZ BiH, iako su takve izjave dolazile od pojedinih članova županijskog odbora te stranke.

''Nećemo podržati takvu vladu, osim ako nam ne dođe zapovijed od vodstva stranke'', kazao je.

Predsjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara izjavila je kako nije informirana o detaljima sastanaka predstavnika županijskih odbora SDA i DF-a, ali je naglasila kako podržava svaki vid pregovora koji će omogućiti formiranje novog saziva županijske Vlade.

Bradara je kazala kako predstavnike DF-a nitko nije ni isključio iz pregovora, nego da su ih sami napustili.

''Vlada zbog građana mora biti što prije formirana i trebamo konačno završiti ovo iscrpljivanje koje traje mjesecima'', kazala je za Fenu Bradara, ističući kako postoji dovoljan broj zastupnika koji će u Skupštini SBŽ-a podržati imenovanje nove vlade.

Naime, za potvrđivanje novog saziva Vlade SBŽ-a potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj Skupštini, odnosno 20 zastupnika. SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju zajedno 17 zastupnika. Po četiri zastupnika imaju SBB i SDP BiH, tri mandata pripali su Demokratskoj fronti, a dva HDZ-u 1990.

Podsjećamo, i u HNŽ-u još uvijek nije postignut dogovor o raspodjeli ministarstava, a najnovije neslužbene informacije govore kako će DF-u biti ponuđeno samo jedno ministarstvo po principu ''uzmi ili ostavi''. 

Kopirati
Drag cursor here to close