Prijetnja

Al-Shabaab pozvao na napade na trgovačke centre

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Somalijska militantna grupa Al-Shabaab objavila je video snimku u kojoj poziva na napade radikalizovanih muslimana na zapadne tržne centre, uključujući Mall of America, najveći američki tržni centar smješten u Minnesoti.

Američki tržni centar u gradu Bloomington jedan je od tržnih centara, čija imena Al-Shabaab navodi u snimci, pored West Edmonton Mall u Kanadi i Oxford streeta u Londonu, javio je Fox News.

Ministar za unutarnju sigurnost SAD Jeh Johnson pozvao je kupce da budu oprezni nakon što je američka grupa SITE, koja prati aktivnost džihadista na internetu, otkrila video snimku, prenio je AFP.

''Rekao bih da ukoliko netko planira danas ići u Mall of America, trebao bi biti posebno oprezan'', rekao je Johnson za CNN.

Na video snimci, grupa Al-Shabaab podsjeća na napad na tržni centar Westgate u Nairobiju 2013. u kome je ubijeno više od 60 ljudi, a zatim jedan od maskiranih ekstremista poručuje kako bi mete sličnih napada mogli biti tržni centri u SAD-u, Kanadi i Britaniji.

Na snimci je prikazana fotografija najvećeg tržnog centra u SAD-u, zajedno s GPS koordinatama.

U Mall of America navode da su kao odgovor pojačali sigurnost.

Grupa Al-Shabaab preuzela je odgovornost za napad na jedan hotel u somalijskoj prijestolnici u petak u kojem je ubijeno 25, a ranjeno 40 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close