Iranski predsjednik

Američke tvrdnje o borbi protiv terorizma u Iraku "šuplja priča"

Vijesti / Flash | 14. 06. 2015. u 06:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da Iran nikome neće dozvoliti pod izgovorom određenih međunarodnih sporazuma da ima pristup vojnim pitanjima Teherana.

"Nikome, pod izgovorom bilo kakvog protokola ili nekog međunarodnog sporazuma, nećemo dozvoliti pristup vojnim tajnama naše zemlje", rekao je iranski predsjednik.Napomenuo je da Iran danas ima pravo na obogaćivanje uranijuma koje su mu neke zemlje pokušale osporiti.

"Prije dvije godina zemlje 5+1 nisu prihvaćale da Iran ima pravo na obogaćivanje uranijuma, a danas niko ne sumnja da Iran ima to pravo, kao i da će vrata nuklearnih postrojenja Natanza i Fordoa ostati otvorena. To je naš najveći uspjeh", rekao je Rouhani.Istaknuo je da je iranska strana postigla dogovor koji štiti prava njenog naroda.

"Vrlo smo ozbiljni u vezi sa ovim pregovorima i ne želimo gubiti vrijeme", naglasio je iranski predsjednik.Na kraju je kazao da su američke tvrdnje o borbi protiv terorizma u Iraku "potpuno šuplja priča", prenosi Anadolija.

"Napredovanje terorista u Iraku su spriječili irački narod i njena vojska", poručio je Rouhani.

U Lozani je u travnju ove godine dogovorena zajednička izjava Irana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu dok se konačni sporazum očekuje do 30. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close