Sloboda

Amerika protiv novog zakona Srpske

Vijesti / Flash | 04. 02. 2015. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država izrazilo je ''duboku zabrinutost'' i političarima i građanima u BiH radi prijedloga Zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja izravno osporavanje temeljnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja.

Kako je priopćeno, Vlada Sjedinjenih Američkih Država podržava nastojanja da se osigura svim ljudima u svijetu da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje.

''Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata bh. društva koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazatka za građane Republike Srpske u ovoj oblasti. Smatramo da je zakon o kojem se raspravlja posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH, što uključuje ne samo način na koji se definiraju pojmovi kleveta i uvreda, već i način na koji sudovi tumače zakone koji reguliraju ova djela, čime se dodatno ugrožavaju slobode koje su prijeko potrebne ovoj mladoj demokraciji da bi se borila protiv korupcije, osigurala transparentnost i odgovornost, te generalno jačala vladavinu prava'', priopćilo je američko veleposlanstvo u BiH.

Inače, u Narodnoj skupštini Republike Srpske završena je rasprava o spornom Prijedlogu zakona o javnom redu i miru, kojim se kao ''javni prostor'' tretiraju i društvene mreže.

Razmatranju zakona nisu prisustvovali zastupnici opozicije, jer smatraju da taj zakonski akt krši slobode govora i izražavanja.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač je u završnoj riječi ponovo branio zakon, navodeći da njegov cilj nije da se ljudima spriječi da iznose svoje mišljenje.

Navodi da kvalifikacija “društvene mreže” u Prijedlogu zakona o javnom redu i miru ne treba biti sporna.

''U definiciji javnog mjesta se kaže 'ako je posljedica nastupila na javnom mjestu, a eventualno uzrok bio na društvenim mrežama''', dodao je Lukač.

Tvrdi da se "slična ili ista" kvalifikacija nalazi i u zakonu koji se primjenjuje u Kantonu Sarajevo od 2007. godine te da je i Crna Gora definirana i društvene mreže u svojim zakonima, ali da tu zemlju niko ne uspoređuje sa Sjevernom Korejom, kao što je opozicija rekla za RS nakon što je predložen ovaj zakon.

Lukač je naveo da se na internetu ''poziva'' na tučnjave kao i na ubojstva, te da nije cilj da se sankcioniraju blogeri i svi oni koji iznose kritike na Vladu, Skupštinu..., već da se zaštite građani.

Kopirati
Drag cursor here to close