Nema jedinstva

Aplikacija BiH će biti odbijena!

Vijesti / Flash | 22. 02. 2016. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraak izjavio je kako aplikacija BiH za članstvo u EU trenutno nema jedinstvenu podršku među članicama Unije te napomenuo kako se odluka o prihvaćanju aplikacije donosi konsenzusom i da pokazuje važnost jedinstva.

"Mi smo vlastima u BiH i predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću osigurali informacije o tome što se dalje događa, koji su dalji koraci i što se očekuje. Sada će države članice odlučiti što uraditi s aplikacijom. Ako me pitate hoće li ova aplikacija u ovom trenutku biti prihvaćena kao kredibilna - trenutno je odgovor ne, jer nema jedinstva među članicama", rekao je Kraak za sutrašnji broj magazina "Start BiH", prenosi Srna.

Veliki rizik 

Veleposlanik Kraak upozorava kako uvjeti koji su postavljeni BiH još nisu ispunjeni, ali smatra da je važno to što je BiH prihvatila metodologiju EU, uključujuću i koncept tradicionalne trgovine.

"Nadam se da u ovoj fazi neće biti političkog uplitanja i da će za mjesec ili mjesec i pol uvjeti biti ispunjeni. Ono što je ostalo jeste značajan napredak pri provođenju reformske agende", rekao je Kraak.

Napomenuo da su Predsjedništvo Europske komisije i nekoliko država članica savjetovali vlasti u BiH da sačekaju do trenutka kada dođe do nekog vidljivog napretka i usklađivanja, ali da su politički autoriteti u vlasti odlučili da ne čekaju taj trenutak.

"Njihov argument za predaju aplikacije je da to ima mobilizirajući i ohrabrujući utjecaj. Mi tu vidimo uporište za takvu njihovu odluku, ali moram napomenuti da je ovo veliki rizik jer ne znamo što će odlučiti članice EU o toj aplikaciji. To bi moglo otići u mnogo pravaca i teško je predvidjeti odluku koju će donijeti Vijeće", rekao je veleposlanik Nizozemske.

Podrška Bugarske i Španjolske

Istodobno, veleposlanici Bugarske i Španjolske u BiH, Angel Angelov i Juan Bosco Gimenez Soriano izjavili su danas u Sarajevu da njihove zemlje podržavaju put Bosne i Hercegovine k članstvu u Europskoj uniji.

Veleposlanik Angelov je istaknuo kako je službeni stav Bugarske, kao balkanske države, da podržava BiH na njenom euroatlantskom putu. Naveo je da je podrška Bugarske Bosni i Hercegovini dosljedna i traje od 1992. na bilateralnom, regionalnom i europskom planu.

Veleposlanik Soriano je rekao da Španjolska podržava BiH u eurointegracijskim procesima, ali istovremeno smatra da je potrebno još raditi na reformskim procesima i ispunjavanju uvjeta.

Dodao je da je predavanje aplikacije za članstvo u EU bio značajan, ali samo prvi korak, jer je pred Bosnom i Hercegovinom još puno posla. 

Kopirati
Drag cursor here to close