Sve se znalo

Aplikacija u sjeni uhićenja: Radončić nam je rekao da će ga privesti

Vijesti / Flash | 26. 01. 2016. u 13:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ja sam kazao da vjerujem da će moj kolega i prijatelj Fahrudin Radončić naći način da se izbori s ovim. Bitno je kazati da ni ja, ni bilo tko od nas ne želimo utjecati na bilo koga. On je priveden jer je netko procijenio da je utjecao na svjedoke. Bilo bi neodgovorno da ja ne kažem što mislim", kazao je Dragan Čović tijekom konferencije za medije o predavanju aplikacije za članstvo u EU.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, iako je konferencija sazvana povodom termina predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače, nije mogao izbjeći pitanja o uhićenju predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

"Činjenica je da je mene, i još kolega upoznao da će se ovo dogoditi prije pet dana. O čemu onda govorimo. Da ne špekuliram oko toga, zagovornik sam stava da mi nemamo uređenu pravnu državu. To ne smijemo prikrivati. Ipak, sve je bolje od anarhije i moramo poštovati odluke naših institucija", rekao je i dodao kako se treba učiniti sve da pokušamo odgovoriti na pitanja oko pravne države.

''EU će nas natjerati da sve ovo preuredimo na bilo kojoj razini. Nemam dvojbi, institucije se moraju poštovati, i moja dužnost je da ih poštujem", rekao je Čović i istaknuo kako su na sastanku na kojem je Radončić rekao što se sprema bili Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Govoreći o aplikaciju koju će BiH predati u veljači u Bruxellesu, rekao je kako će predaja zahtjeva biti i uz nazočnost visoke predstavnice EU za sigurnost i vanjsku politiku Federice Mogherini i tajnika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna "da bi se dala jedna posebna dimenzija tom činu".

''Držim da nakon razgovora i pojašnjenja možemo kazati da smo bili spremni da to uradimo i u ovom tjednu kako smo i obećavali, do kraja ovog mjeseca, i s aspekta mehanizma koordinacije i svega drugog što je stajalo ispred nas u našim konkretnim dogovorima'', naveo je Čović.

Pojasnio je da "predajom zahtjeva za članstvo, u biti ništa drugo ne iskazujemo nego našu opredijeljenost kao uređenog društva da želimo otvoriti procese razgovora s EU i priključiti se njihovim sustavima, ništa više od toga".

''Nakon tog čina dobit ćemo odgovor, dobit ćemo određeno mišljenje, precizno, o tom našem zahtjevu koje će pratiti jako mnogo pitanja na kojima ćemo trebati raditi i odgovoriti partnerima. Vjerojatno je onda sasvim realna mogućnost da početkom iduće godine dobijemo i kandidatski status ako budemo dalje radili ovakvom dinamikom'', kazao je Čović.
Čović je na novinarsko pitanje oko dokumenta kojeg BiH predaje Europskoj uniji rekao kako će ga svi moći imati na uvid te da je riječ o obimnom dokumentu koji sadržava sve radnje koje moramo napraviti.

''U konačnici Vijeće ministara donosi odluke. Relaksirali smo odnose i mehanizam koordinacije će se prevladati. Imamo jasnu piramidu i hijerarhiju, na svim razinama se prelijevaju nadležnosti jer imamo pet razina vlasti'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close