sukob s mnogo sukoba

Assange: Rušenje ruskog bombardera bilo je planirano u vrijeme izbora u Turskoj

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 18:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar, aktivisti i osnivač Wikileaksa Julian Assange kazao je kako se rušenje ruskog bombardera Su-24 na granici Turske i Sirije može dovesti u vezi s parlamentarnim izborima u Turskoj, odnosno političkim ambicijama vladajuće Stranke pravde i razvoja predsjednika Redžepa Erdogana.

Obraćajući se putem video-linka iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu, gdje uživa zaštitu od kaznenog progona, uživo u program televizije Russia Today, Assange je podsjetio kako je Ankara upozoravala Moskvu na moguc´i odlučan odgovor u slučaju narušavanja granice, prenosi B92.

Međutim, kaže Assange, postoji i druga verzija koja kaže da je taj incident bio planiran.

''Točno pred izbore (održane 1. studenoga) na kojima je Erdogan pobijedio, donesena su pravila – obarati zrakoplove, čak i ako narušavanje turskog zračnog prostora bude trajalo samo sekundu. Sve to je učinjeno kako bi Erdogan pobijedio na izborima. A nakon što se to dogodilo, ova pravila nisu ukinuta'', kazao je Assange.

Assange je rekao kako ne želi opravdavati akciju Turske, no istaknuo je kako se ispostavilo da je čitav incident bio posljedica greške ruskih službi budući da su Turci slali signale.

Uvjeren je da će Turska nastaviti štititi svoje interese na sjeveru Sirije kako bi uspostavila kontrolu nad dijelom zemlje.

''To je sukob s mnogo sudionika. Ne vjerujem da c´e biti uspješno riješen'', kazao je Assange.

Kopirati
Drag cursor here to close