Lijevica, desnica

Austrijsko veleposlanstvo: Dodik s referendumom obmanjuje javnost

Vijesti / Flash | 22. 09. 2015. u 07:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Herbertu Hoferu, trećem predsjedniku austrijskog Nacionalnog vijeća, kao i Heinz-Christian Stracheu (obojica opozicijski političari iz stranke FPÖ/Slobodarska stranka Austrije), austrijsko veleposlanstvo u BiH naglašava da izjave o "referendumu“ u Republici Srpskoj koje su iznesene u okviru press konferencije ne odgovaraju stavu austrijske Savezne vlade.

"Austrija smatra da je namjeravani referendum u jednom dijelu zemlje Bosne i Hercegovine o državnom sudstvu i o kompetencijama visokog predstavnika u suprotnosti s Daytonskim mirovnim ugovorom i time protuustavan", navodi se priopćenju Veleposlanstva Austrije u BiH.

Kako se dodaje, “stavovi koji odstupaju od ove jasne pozicije u skladu s međunarodnim pravom dopušteni su kao dio slobode mišljenja”. Međutim, ističe se da takva očitovanja ne odgovaraju poziciji službene Austrije.

"Austrija, naprotiv, podržava sve konstruktivne mjere koje imaju za cilj poboljšanje suradnje između različitih jedinica uprave u zemlji. U to se ubraja i dijalog o suradnji u oblasti pravosuđa, koji je početkom mjeseca održan pod pokroviteljstvom komesara Hahna, prilikom kojeg su ministri pravde države kao i entiteta dogovorili konkretne korake za bolje funkcioniranja pravosuđa. Ovo je važan dio jedne šire reformske agende, čija je provedba za dobrobit državljana Bosne i Hercegovine upravo počela. Austrija će ovaj reformski put Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj već u prošlosti, i dalje aktivno podržavati i nada se odlučnom sudjelovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji – ističe se u priopćenju Veleposlanstva Austrije.

Kako je objavljeno na službenoj internet stranici predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik sastao se u Beču sa predsjednikom Parlamenta Austrije Norbertom Hoferom.

Predsjednik Parlamenta Austrije je Doris Bures, a njen zamjenik i prvi potpredsjednik  je Karlheinz Kopf. Dodik se dakle nije sastao s predsjednicom Parlamenta Austrije, kako tvrdi, nego s opozicijskim političarom, Herbertom Hoferom, koji je član ultradesničarske Slobodarske stranke, poznate po šovinizmu i antisemitizmu. 

Kopirati
Drag cursor here to close