Zid šutnje

Bakterija i u Beogradu usmrtila dvije osobe, još četiri osobe zaražene

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 06:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osam dana traje zid šutnje o infekciji u Urgentnom centru u Beogradu od koje je umrlo dvoje pacijenata. Sve je obavijeno velom tajne, a dva pacijenta su umrla, dok su četiri zaražena. Jedino što se zna jeste da će svi uzorci, od inficiranih pacijenata i zaposlenih, biti poslati u dva laboratorija u Berlinu i Bochumu.

Četvoro pacijenata koji su inficirani za sad još uvijek misterioznom bakterijom između 7. i 11. lipnja na odjelu Opće kirurgije u Urgentnom centru su stabilno, a novih slučajeva zaraze nema. Bez obzira na to, opsadno stanje i dalje traje u Urgentnom centru, u kome se još uvijek ne obavljaju operacije.

Pet dvorana je i dalje zatvoreno, bar do ponedjeljka. Međutim, kako se neslužbeno pominje, u prvim analizama pronađena je bakterije klostridija, a naknadno je potvrđeno i prisustvo bakterije enterokokus. Direktor Urgentnog centra dr. Milika Ašanin ni jučer nije želio odgovoriti na pitanje od čega su operirani pacijenti koji su zaradili bolničke infekcije.

"Stanje četvoro pacijenata je bolje. Dvoje je na intenzivnoj nezi, a dvoje na odjelu. Jedan od njih je bio u teškom stanju, ali je i njemu sada bolje. Nećemo žuriti sa njihovim otpustom iz bolnice. I dalje smo jako oprezni", kaže za 'Blic' dr. Ašanin.

Ni direktor KCS, prof. dr. Miljko Ristić, koji je trebao jučer dobiti izvještaj unutarnjeg nadzora komisije koju je oformio, nije se javljao na telefon cijeli dan. Tijekom prošle godine u bolnicama širom Srbije registrirano je 5.037 bolničkih infekcija u kojima je 589 osoba inficirano, dok je 11 umrlo, kažu u Institutu 'Batut'. Veliki broj ovih infekcija preraslo je u epidemije, pa je tako bilo prijavljeno čak 46 epidemija bolničkih infekcija.

Tijekom prošle godine, u svibnju i lipnju, službeno je 'Batutu' prijavljeno osam epidemija uzrokovanih bakterijom klostridijom. Epidemije su prijavile opće bolnice u Užicu, Čačku, Pirotu, Pančevu i Šapcu, kao i Klinički centar u Nišu i dvije epidemije su prijavljene u Kliničkom centru Srbije. U tim epidemijama ukupno je registrirano 49 oboljelih, među kojima je pet osoba umrlo, objavio je 'Blic'.

Kopirati
Drag cursor here to close