Put do EU

Balkanska ruta najjača: Imigranti žele u Austriju

Vijesti / Flash | 16. 12. 2014. u 12:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkan je glavna ruta za prebacivanje ilegalaca u EU, a najviše njih želi u Austriju, tvrdi Abu Ali, koji organizirano prebacuje ilegalce.

On je, kazao da se većina ilegalaca, pretežno iz Sirije i Iraka, prebacuje najprije brodom od Turske do Grčke i potom dalje kopnenim putem u Crnu Goru odakle ih preuzimaju dalje grupe koje se bave prebacivanjem ilegalaca.

Ali, koji je prošle godine više od 2.000 ilegalaca prebacio u EU, ponajviše u Austriju, rekao je u intervjuu britanskom "Telegrafu", kako prenosi austrijski tisak da svoje "klijente" može da prebaci gdje god žele.

Ali, koji djeluje iz Istanbula, ne plaši se vlasti, rekavši da obavještajne službe znaju za njegov posao, kao i većina šefova policija i carina zapadnih zemalja.

''Bez korupcije prebacivanje ilegalaca ne bi bilo moguće'', tvrdi on.

Za prebacivanje u Europu on zahtijeva najmanje 2.500 eura, a za Kanadu čak 22.000 eura.

Tako za ilegalni put od Turske do Crne Gore azilanti plaćaju 1.000 eura, a za dalje putovanje od Crne Gore do Austrije još 1.500 eura.
''U principu vrijedi tko plati više putuje sigurnije'', objasnio je Ali dodajući da je prošle godine "svega" 14 "klijenata" umrlo na putu, pošto su se ugušili u kontejnerima na brodskoj ruti do Italije.

Od skoro se klijentela Alija, kako kaže, proširila, i sada prebacuje džihadiste u Siriju.

Kopirati
Drag cursor here to close