Sastanak

Bećirović: Dobro organizirana dijaspora ima važnu ulogu u jačanju države BiH

Bećirović je istaknuo da je dobro organizirana dijaspora od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, te da je zbog toga bitno institucionalno povezivanje i zajednički rad na projektima od interesa za našu državu.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2024. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) u sklopu aktivnosti s ciljem povezivanja bosanskohercegovačke dijaspore s institucijama Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su prisustvovali predsjednik SSD BiH Hasan Šehović, potpredsjednik SSD BiH Haris Halilović, predsjednik Nadzornog odbora SSD BiH (Švedska) Meho Kapo, predstavnik mladih SSD BiH Amir Grabić, član Glavnog odbora SSD BiH (Turska) Ismet Çalışkan, članica Glavnog odbora i predstavnica žena SSD BiH (Danska) Željka Šećerbegović.

Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine zahvalili su se Bećiroviću na velikoj podršci bosanskohercegovačkoj dijaspori, kao i na aktivnostima s ciljem povezivanja domovine i dijaspore.

Razgovaralo se o aktivnostima i ciljevima XII Kongresa Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine koji se održava u Sarajevu u razdoblju od 04.-07. jula 2024. pod visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Sugovornici su ukazali na važnost održavanja Kongresa, koji je okupio oko 150 izaslanika iz više od 20 država, u kojima živi i radi organizirana dijaspora Bosne i Hercegovine.

Tijekom sastanka istaknuto je da bosanskohercegovačka dijaspora ima veliku ulogu u afirmaciji Bosne i Hercegovine i zaštiti njenih interesa u inozemstvu. Bećirović je istaknuo da je dobro organizirana dijaspora od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, te da je zbog toga bitno institucionalno povezivanje i zajednički rad na projektima od interesa za našu državu. On je rekao da će kontinuirano umrežavanje bosanskohercegovačke dijaspore i snažnije povezivanje s domovinom, doprinijeti pozitivnom razvoju države Bosne i Hercegovine.

Sredinom prosinca 2023. godine, pri Uredu Bećirovića, službeno je pokrenuta Globalna mreža bosanskohercegovačke dijaspore s ciljem boljeg povezivanja građana u dijaspori s domovinom. Članovi te mreže, na različite načine, već su dali značajan doprinos promociji države Bosne i Hercegovine u svijetu, istaknuo je Bećirović u razgovoru s predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za odnose javnošću Predsjedništva BiH.

Zvizdić: Na red dolaze pitanja istinskog institucionalnog povezivanja dijaspore s BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić kazao je danas da je 12. Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine jedan od načina istinskog povezivanja bh. dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom.

Zvizdić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je dijaspora ozbiljna ekonomska, kulturna, obrazovna, pa i politička snaga, odnosno ljudi na ozbiljnim i visokim funkcijama koji su se etabilirali u ekonomske, kulturne, obrazovne i druge procese i sadržaje u zemljama u kojima žive.

''Riječ je o izuzetno važnom resursu i važno je istaći da i oni znaju i vide da je mnogo stvari sazrelo kada je riječ o dijaspori i da na dnevni red dolaze pitanja istinskog institucionalnog povezivanja dijaspore s BiH. U narednomm periodu očekujemo da se nastavi s organiziranjem foruma koji će povezati dijasporu s BiH u oblastima ekonomije, obrazovanja i zdravstva. Oni imaju kapacitete, a nama je potreban prijenos znanja, vještina, tehnologija, inovativnog napretka. I pored naših kompliciranih administrativnih procedura postoje promjeri realzacije ozbiljnih projekata i to je ono što očekujemo u narednom razdoblju'', izjavio je Zvizdić.

Dodao je da 12. Kongres bh. dijasporaca govori o sve boljoj organizaciji i povezanosti na principima multietničnosti, zajedništva i želje da BiH postane mirna, stabilna i prosperitetna država.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine Hasan Šehović kazao je da je više od dva milijuna Bosanaca i Hercegovaca koji žive u više od 57 zemalja svijeta postalo "sila, kapital i blago koje BiH mora iskoristiti".

''Mi smo spremni za prenos znanja i tehnologija, za suradnju na svim razinama, razmjene studenata i druženja naših mladih ljudi. Želimo da naši mladi koji su rođeni u drugim zemljama nemaju probleme s identitetom'' istaknuo je.
 
Šehović napominje da na ovogodišnjem kongresu sudjeluju izaslanici iz 20 zemalja svijeta, a moto kongresa je „Zajedno za europsku Bosnu i Hercegovinu“.

''Moto govori što će biti fokus ovogodišnjeg kongresa, a pored toga obradit ćemo još teme Identitet i maternji jezik i BiH i Europska unija. Prepoznali smo da je samo europska BiH zemlja za koju moramo raditi i živjeti. Naše izaslanstvo je bilo u Bruxellesu prije otvaranja pregovora s BiH, gdje smo u razgovoru s europskim parlamentarcima vidjeli da smo dio europske obitelji, geografski i kulturološki'', kazao je Šehović.

Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine danas su se sastali i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, u sklopu aktivnosti s ciljem povezivanja bosanskohercegovačke dijaspore s institucijama Bosne i Hercegovine.

Kongres se održava u Sarajevu u vremenu od 4. do 7. srpnja pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Bećirovića. 

Kopirati
Drag cursor here to close