Glasovanje za izbor

Bećirović: Izbor suca Ustavnog suda BiH ne može biti na temelju stranačkih direktiva

''Vrijeme je da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim desetljećima, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta'', poručio je Bećirović.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2024. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom glasovanja o izboru suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH  Denis Bećirović poručio je kako već duže vrijeme naglašava da zastupnici zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe neovisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudaca Ustavnog suda BiH.

''Za suca Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima.

Prema Ustavu BiH i zakonima, suci Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost'', stoji u priopćenju.

Dodaje se i kako dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, ''upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudaca Ustavnog suda BiH.

Plasiranje kandidata

''Naime, zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju suca, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Povjerenstva za izbor i imenovanje.

Nadalje, Povjerenstvo za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružilo adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktuelni suci, profesori i doktori pravnih znanosti, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta. Na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je rangiralo brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i znanosti, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za suca Ustavnog suda BiH'', poručio je Bećirović, te dodaje:

Politička trgovina

''Izbor sudaca Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka. Nitko nema pravo da određuje suce Ustavnog suda BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršitelje dogovora stranačkih čelnika.

Vrijeme je da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim desetljećima, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta. Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od strane političkih stranaka''.

Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne sudjeluje u izboru sudija Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close