UN

Bećirović: Usvajanje rezolucije je u funkciji prevencije genocida

Radi budućeg rada i očuvanja kredibiliteta UN-a važno je da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida u Srebrenici, rekao je Bećirović.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2024. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH  Denis Bećirović razgovarao je s veleposlanikom Kraljevine Bahrein Jamalom Faresom Alrowaieijem i veleposlanikom Republike Sudan Al-Harithom Mohamedom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Tijekom razgovora Bećirović je istaknuo da će se proglašavanjem 11. srpnja međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, doprinijeti da se zločin genocida više nikada ne ponovi.

On je naglasio da se institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a istovremeno štite temeljni principi na kojima počiva UN. Usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice je u funkciji prevencije genocida, kazao je.

Radi budućeg rada i očuvanja kredibiliteta UN-a važno je da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida u Srebrenici, dodao je.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao da je potrebno da Opća skupština UN-a usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi.

UN će usvajanjem rezolucije o Srebrenici i širenjem istine, potvrđene presudama međunarodnih sudova, pokrenuti globalni proces prevencije genocida, istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close