Prosvjed

Beograd: Automobilima blokirali međunarodnu cestu

Oporba koja od početka svibnja organizira mirne građanske prosvjede izvinila se građanima zbog blokade.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2023. u 18:13 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RFE/RL / Blokada autoceste

Automobilska blokada međunarodne autroceste E 75, kao dio prosvjeda "Srbija protiv nasilja", počela je u petak večer kod kongresnog centra "Sava" u Beogradu, a dio vozila koja sudjeluju u blokadi nose sa sobom zastave Srbije.

Blokada je počela dvema simultanim prosvjednim vožnjama građana, od naplatnih rampi na istočnom i zapadnom ulazu u Beograd, koje su predvodili zastupnici srbijanskih oporbe proeuropskih stranaka.

Oporba koja od početka svibnja organizira mirne građanske prosvjede izvinila se građanima zbog blokade.

Naglašeno je da je vlast nema sluha za zahtjeve građana koji traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru.

Organizatori su naveli da vlast želi da prosvjedi prestanu, a da građani žele da prestane nasilje i ponovili da "ili će u Srbiji stati nasilje, ili će sve stati".

Istaknuli su da će biti uvedeni i drugi oblici građanske neposlušnosti i blokada jer žele "da objasne onima koji ne žele da čuju da nešto mora da se promijeni".

Nezadovoljni građani traže institucionalnu odgovornost za val nasilja u Srbiji koji je, između ostalog, rezultirao masovnim ubojstvima početkom svibnja u kojima je u samo dva dana ubijeno i smrtno ranjeno 19 ljudi, od čega devet učenika Osnovne škole ''Vladislav Ribnikar'' u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close