Konferencija o sigurnosti

Berlin se našao između ''dvije fronte''

Vijesti / Flash | 08. 02. 2015. u 15:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Münchenu je završena međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj je ovog vikenda oko 400 sudionika, najviših svjetskih dužnosnika, tražilo rješenja ukrajinske krize.

Njemački sigurnosni organi smatraju da je u sukobima na istoku Ukrajine do sada stradalo čak 50.000 ljudi, što je skoro deset puta više od službenih podataka o žrtvama sukoba, ističe Frankfurter Algemeine Zeitung u nedeljnom izdanju.

Tjednik piše da bi, prema informacijama iz njemačkih sigurnosnih krugova, broj stradalih ukrajinskih vojnika i civila mogao biti oko 50.000 ljudi.

Službene brojke su, prema tim saznanjima, definitivno preniske i nisu pouzdane.

U tekstu se podsjeća da ukrajinska vlada navodi da je u borbama poginulo 1.200 vojnika i 5.400 civila, a Ujedinjeni narodi iznose podatak o 5.360 mrtvih.

Njemački mediji ocjenjuju da je kancelarka Angela Merkel djelovala diplomatski, američki potpredsjednik Joseph Biden nepopustljivo, a šef ruske diplomacije Sergej Lavrov osorno te navode da su se tako iskristalizirala i tri mišljenja o rješenju krize - od američko emotivno-patetičnog, preko njemačkog super-realističnog do ruskog usamljeničkog.

Sama Merkel je bila svojevrsna ''zvijezda'' konferencije, pošto je za nekoliko dana u ''putovanju mira'', kako kažu njemački mediji, vodila razgovore u Minsku, Moskvi i Münchenu, odakle putuje u Ameriku, a već u srijedu će biti na novom samitu u Minsku.

Ona je, međutim, istovremeno bila i na meti kritika.

Na konferenciji je, naime, jasno dominiralo njemačko ''ne'' isporuci oružja Kijevu i, premda je američki državni tajnik John Kerry demantirao da postoje razlike između SAD-a i Europe povodom pitanja kako odgovoriti na ukrajinsku krizu i uloge Rusije u njoj, vodeći američki senatori, ali i predstavnici baltičkih zemalja, oštro su kritikovali Njemačku i one koje se protive slanju oružja ukrajinskoj vojsci.

Zato se, kako ocjenjuju njemački analitičari, Berlin našao između ''dvije fronte''.

Ova konferencija, premda ne donosi obvezujuće dokumente i zaključke, važi za jednu od onih na kojima se politička elita svijeta, okupljena na malom prostoru, kao rijetko gdje može iza kulisa dogovarati i voditi bilateralne razgovore, a na ovoj je, kako kažu organizatori, bilo čak oko 700 takvih susreta, prenosi agencija Tanjug.

Analitičari kažu da se, kao rijetko ikada do sada, dogodilo da samo jedna tema dominira skupom - a to je Ukrajina.

Osim ukrajinske krize, na dnevnom redu političara i eksperata bila su i pitanja iranskog nuklearnog programa, borbe protiv terorističke skupine ''Islamska država'', situacija na bliskom i srednjem istoku i druge teme.

Na Münchenskoj konferenciji su sudjelovali osim Bidena, za kojeg se kaže da je od aerodroma do Minhena došao u blindiranom autu u kolini od 40 vozila, šefovi diplomacije Amerike i Rusije, John Kerry i Sergej Lavrov, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, iranski šef diplomacije Mohamed Džavad Zarif, generani tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, Angela Merkel i drugi političari.

Ova međunarodna konferencija, koja je svojevrsni politički spektakl u glavnom gradu Bavarske, i ove godine je praćena snažnim mjerama sigurnosti, ali i demonstracijama protivnika NATO-a i globalizacije.

Oko 400 sudionika skupa osiguravalo je deset puta više njemačkih policajaca.

Kopirati
Drag cursor here to close