Vijeće ministara

Bevanda zadužen za MMF, Šarović za Europsku banku

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 11:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva sjednica novog saziva Vijeća ministara održana je danas u Sarajevu, a na njoj su imenovani predsjedavajući i članovi Odbora za unutarnju politiku te Odbora za ekonomiju.

Na sjednici su izabrana i tri predstavnika za međunarodne financijske institucije. Tako će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić biti predstavnik BiH za Svjetsku banku.

Mirko Šarović je izabran za predstavnik BiH za EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj), a Vjekoslav Bevanda za predstavnika BiH u odnosima sa MMF-om.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, je rekao kako nakon današnje sjednice dolaze i druga važna pitanja kao što je proračun institucija BiH, koji se priprema, i druga pitanja koja su na dnevnom redu.

''Već smo krenuli u aktivnosti u vezi s proračunom. Sad su prijedlozi proračuna u ministarstvima. Nakon toga ulazi, vjerojatno za nekoliko dana, u Vijeće ministara, nakon toga ide Predsjedništvu BiH. Mi smo već praktično krenuli u proceduru i vjerojatno će se naći na jednoj od prvih sjednica Vijeća ministara'', kazao je Šarović.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, istaknuo je kako je to jedan od prioriteta nove vlasti u BiH.

''Vjerojatno ćemo već tijekom sljeedećih tjedana krenuti s pripremom ovog važnog pitanja izrade mehanizma. Znate koja je to sve procedura, koje sve institucije će u tome sudjelovati. Nadam se da ćemo uspjeti doći do odluke koja bi odblokirala ovaj proces kada je u pitanju europski put BiH'', rekao je.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je nakon sjednice kako bi bilo bolje da je pitanje mehanizma koordinacije urađeno i ranije, ali smatra da za to nije bilo spremnosti.

''Napravit će se određeni kompromisi, ali se treba vrlo jasno znati, ništa od toga neće biti suprotno ustavnopravnoj poziciji Republike Srpske, njezinim nadležnostima i interesima'', naglasio je Crnadak.

Ipak izrazio je optimizam da će se rješenje za ovo pitanje uspjeti pronaći za dobrobit svih građana, iako se radi o jednom od krupnih zadataka koji je pred Bosnom i Hercegovinom.

''Republika Srpska i pozicija entiteta nije problem. Ono što ne bude prihvatljivo za entitete, ne može proći i to će tako i ostati. Treba tražiti kompromise, zato je ostao problem da se riješi u Federaciji BiH'', smatra Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close