saveznici

Bezuvjetna podrška Kube Venezueli: "Briljantan i hrabar" stav protiv SAD

Vijesti / Flash | 10. 03. 2015. u 16:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuba je danas ponudila bezuvjetnu podršku Venecueli, kao njen najbliži saveznik, pošto je predsjednik SAD Barack Obama odobrio nove sankcije protiv visokih predstavnika Južne Amerike. U priopćenju objavljenom na otoku putem medija, Obamino naređenje za uvođenje sankcija nazvano je proizvoljnim i agresivnim.

''Kuba ponavlja bezuvjetnu podršku naših ljudi iz bolivarske revolucije, legitimnoj vladi predsjednika Nikolasa Madura i herojskom bratskom narodu Venecuele'', navodi se u priopćenju. Kubanska reakcija predstavlja prvo javno sukobljavanje sa SAD od kada su dvije zemlje u prosincu počele razgovore u punom obnavljaju diplomatskih odnosa, prenosi AFP.

U međuvremenu, predsjednik Maduro, koji je opozvao svog predstavnika u Washingotnu, osudio je akciju SAD kao "najagresivniju, nepravednu i kao štetan udarac protiv Venecuele". Aktivirajući sankcije Obama je ocijenio da "situacija u Venecueli predstavlja izuzetnu prijetnju za nacionalnu sigurnost SAD".

Sankcije su, kao se navodi, uperene protiv dužnosnika Venecuele koji su povezani s kršenjem ljudskih prava, uključujući i slamanje antivladinih demonstracija prošle godine, iza kojih je ostalo 43 mrtvih.

''Niko nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari suverene zemlje ili da izjavljujuje, bez osnova, da je netko prijetnja po nacionalnu sigurnost'', navodi Kuba. Ističe se da su američke sankcije bile odmazda za mjere koje je Venecuela usvojila u obrani svog suvereniteta, kada je bila suočena s miješanjem američkih vlasti i Kongresa.

Kubanski lider Fidel Castro čestitao je Maduru na "Briljantnom i hrabrom" stavu protiv SAD, koji je objavljen u kubanskom tisku.

''Vaše riječi će ući u povijest kao dokaz da čovječanstvo može i mora da zna istinu'', napisao je Castro, prenosi Tanjug. Obama je jučer uveo nove sankcije za sedam venecuelanskih dužnosnika koji su, kako tvrde SAD, kršili ljudska prava, proganjali političke protivnike i bili uključeni u akte korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close