Tematska sjednica

Bh. Parlament o ravnopravnosti spolova

Vijesti / Flash | 21. 09. 2015. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tematska sjednica pod nazivom ''Ravnopravnost spolova i politička participacija u BiH'', u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Sarajevskim otvorenim centrom, održat će se u utorak, 22. rujna 2015. godine s početkom u 12 sati.

Cilj tematske sjednice jeste predstaviti trenutno stanje rodne zastupljenosti u zakonodavnim i izvršnim organima na svim nivoima vlasti, kao i utvrđivanje je li bilo pomaka u organima zakonodavne vlasti nakon posljednje tematske sjednice o političkoj participaciji žena i nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH kojima su povećane rodne kvote na kandidatskim listama. Po prvi put Komisija želi obaviti raspravu i o rodnoj zastupljenosti u izvršnim organima vlasti.

Na sjednici će biti predstavljena rodna komponenta u zakonima o izboru zakonodavnih i imenovanjima izvršnih organa vlasti, kao i istraživanje koje je Sarajevski otvoreni centar proveo i objavio u dokumentu 'Gdje su žene u vladama? Zastupljenost i reprezentativnost žena i muškaraca u izvršnoj vlasti u BiH'.

Također će biti predstavljena moguća rješenja za unapređenje kroz konkretne primjere za izmjene Izbornog zakona BiH, te zakona kojima se reguliraju imenovanja izvršnih organa vlasti.

Na sjednicu su pozvani predstavnici županijskih, entitetskih i komisija Brčko Distrikta za ravnopravnost spolova, državnog i entitetskih gender institucionalnih mehanizama, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, državnog i entitetskih ministarstava pravde, Središnje izborne komisije BiH, te nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i veleposlanstava u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close