Pružanje pomoći

Biden: SAD i EU trebaju biti jedinstveni i odlučni prema Rusiji

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 15:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u petak u Bruxellesu da Sjedinjene Države i EU trebaju jedinstveno nastupati prema Rusiji i ne dopustiti joj da prekraja kartu Europe, dok je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao kako je agresija Rusije na Ukrajinu neprihvatljiva.

''Sjedinjene Države i Europska unija moraju se međusobno podržavati i ostati čvrsti. Ne možemo dopustiti Rusiji da prekraja kartu Europe, što ona upravo sada čini'', izjavio je Biden prije susreta s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Biden je istaknuo da SAD i EU trebaju podržati Ukrajini u ovom teškom razdoblju kada je treba financijska pomoć te potpora za provedbu potrebnih reformi.

Tusk je sa svoje strane također rekao da EU i SAD trebaju i dalje biti "rame uz rame", koordinirati napore i zadržati pritisak na Rusiju toliko dugo koliko je potrebno.

''Ne možemo prihvatiti bilo koji oblik agresije, posebice agresiju jedne države na drugu. Ne možemo praviti kompromise oko ukrajinske neovisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta. EU će i dalje pružati potporu Ukrajincima, pomagati im u reformi zemlje kako bi postala moderno, prosperitetno i demokratsko društvo'', rekao je Tusk.

Tusk se također osvrnuo i na problem ekstremizma i terorizma.

''Grozni napadi u Parizu i prijetnja novim terorističkim napadima neće nas zaplašiti. Naša odlučnost da branimo zajedničke vrijednosti samo nas je učinila jačima. Moramo pojačati naš protuteroristički dijalog i nastaviti tijesno surađivati na otklanjanju globalnih prijetnji, poput one koju predstavlja Islamska država'', rekao je Tusk.

Tusk je ponovio poziv objema stranama da se pregovori o sveobuhvatnom trgovačkom sporazumu Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) dovrše ove godine.

''To jest ambiciozno, ali TTIP sa sobom donosi veliki potencijal u ekonomskom i političkom smislu'', rekao je Tusk.

U petak se u Bruxellesu završava 8. krug pregovora evropskih i američkih progovorača o TTIP-u.

Kopirati
Drag cursor here to close