Helmut Pisecky

BiH će postati još važnija tvrđava islamista

Vijesti / Flash | 20. 07. 2015. u 07:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Teroristička organizacija Islamska država mogla bi od BiH napraviti glavnu operativnu bazu u Europi, iskoristivši političku stagnaciju i tešku ekonomsku situaciju u zemlji'', izjavio je znanstveni direktor Austrijskog društva za analizu politike Helmut Pisecky.

"BiH će, srednjoročno gledano, postati još važnija tvrđava islamista zbog svoje specifičnosti jer je jedna od rijetkih europskih zemalja s autohtonom muslimanskom populacijom", ocijenio je Pisecky za Glas Srpske tvrdeći kako je u BiH mnogo mogućnosti za eskalaciju nasilja i pogoršanje sigurnosne situacije.

Naveo je kako su Beč, Graz i Linz središta ekstremnih islamista u Austriji, kao i da je kao najvažniji ideološki centar utvrđena bečka Altun-Alem džamija, gdje su još aktivni neki vodeći ideolozi.

"Za razliku od posljednjih nekoliko godina, veze sa ćelijama u BiH sada su dobro prikrivene", rekao je Pisecky i dodao da je u Grazu sve više ekstremnih islamista, naročito onih koji imaju veze s BiH.

Kaže kako ekstremističke veze sa BiH imaju ključnu ulogu, te da ozbiljne prijetnje proizilaze iz širokog raspona islamističkog fronta, počevši od simpatizera Islamske države do pristalica Muslimanskog bratstva, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, austrijske vlasti i dalje tretiraju radikalnog bečkog imama Muhameda Porču iz Sarajeva kao glavnog ideologa selefija, odnosno kao nekoga tko nije vehabija u pravom smislu te riječi.

"Porča je i dalje vezan za selefiste, ali sada radi više nego kad mu je rad bio tajan. On se drži onoga što mi zovemo legalistički islamizam", rekao je Pisecky i dodao da su među važnijim pitanjima njegove veze s Muslimanskim bratstvom jer se vjeruje da je Porča veza za Muslimansko bratstvo u BiH.

Govoreći o suradnji sigurnosnih i policijskih agencija BiH i Austrije na planu borbe protiv terorizma, Pisecky navodi kako je austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova hendikepirano nedostatkom sredstava, ne samo u pogledu financiranja i radne snage, nego i iskustva i stručnosti.

"Prvi korak za kvalitetnu suradnju je strateška analiza situacije i identificiranje ciljnih grupa i njihovih planova. Jačanje obavještajnih kapaciteta, također, bi pomoglo u suradnji s vlastima drugih zemalja", rekao je Pisecky i dodao kako trenutni pravni okvir nije usklađen sa stvarnom razinom terorističkih prijetnji.

Kopirati
Drag cursor here to close