rješavanje problematike

BiH je do sada za Rome izdvojila 27 milijuna KM

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac naglasila je danas, tijekom sastanka sa predstavnicima Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, da BiH ostaje predana rješavanju problematike Roma naročito u segmentu stambenog zbrinjavanja, zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja.

U ovoj godini je za tu problematiku iz proračuna institucija BiH izdvojeno 2.185.000 KM, te dodatnih 40.000 KM podrške romskim nevladinim organizacijama.

Naglašeno je da je umanjenje proračunskih sredstava za Rome plod bh. realnosti i pravednije raspodjele sredstava unutar Ministarstva gdje su prvi put osigurana sredstva za financiranje udruženja nacionalnih manjina, obitelji nestalih osoba...

Članovi Odbora Roma Boris Pupić, Snježana Mirković i Melina Halilović naglasili su da je obrazovanje najvažnije pitanje za istinsko uključenje Roma u naše društvo te da u narednom razdoblju treba učiniti maksimalne napore da bi se omogućilo njihovo doškolovanje ili prekvalifikacija.

''U strukturi Roma prijavljenih na evidencijama agencija za rad i zapošljavanje i do 98 posto njih su NKV radnici čije zapošljavanje je najteže. S druge strane, programi zapošljavanja daju slabe rezultate jer apsolutna većina poslodavaca radnike zadržava samo tijekom trajanja sufinanciranja novouposlenih radnika'', naglasio je Pupić.

Ministrica Borovac naglasila je da je država dosad za rješavanje problematike Roma izdvojila 27 milijuna KM, u što nisu uračunata i sredstva dana za financiranje romskih nevladinih organizacija.

''Ključno pitanje jeste kakvi su rezultati tih ulaganja. Stoga ćemo izraditi detaljnu analizu utroška tih sredstava, a u sklopu toga i mapiranje svih potreba Roma u BiH u smislu potreba stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvenog osiguranja. Na osnovu toga će biti jasnije kreirati prioritete i usmjeriti sredstva u rješavanje gorućih problema Roma'', navela je Borovac, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close