Eto kakvi smo

BiH je na lošim temeljima i djelomično slobodna

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je djelomično slobodna, navodi se u izvješću Freedom Housea za 2017. godinu.

U izvještaju se, kako prenose Nezavisne novine navodi kako su, ionako na niskoj razini, fer izborni procesi i vladavina prava još i dodatno pogoršani.

''Korupcija je i dalje na visokoj razini, tisak je djelimično slobodan, kao i generalno sama zemlja'', navodi se između ostalog u zadnjem izvještaju Organizacije Freedom House za Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi, vlast u BiH postavljena je na lošim temeljima, kompleksna je i neučinkovita u rješavanju problema korupcije, s uvijek prisutnim tenzijama među političkim liderima.

Što se tiče ostatka svijeta, u izvještaju se tako navodi kako su populističke i nacionalističke snage značajno napredovale u demokratskim zemljama tijekom 2016. godine, dok su autoritarni režimi bili angažovani u aktima agresije.

U 67 država u svijetu smanjeni su politička prava i građanske slobode, dok je u njih 36 zabilježen napredak. U izvještaju se opisuju glavne demokracije u kojima vlada tjeskoba i neodlučnost, pogotovo nakon referendumske odluke Velike Britanije da napusti Europsku uniju, do niza antidemokratskih poteza nove vlasti u Poljskoj, napretka ksenofobičnih nacionalističkih stranaka drugdje u Europi, i pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Od 195 država u svijetu, njih 87 (45 posto) su rangirane kao slobodne zemlje, 59 (30 posto) kao djelimično slobodne, a 49 (25 posto) kao neslobodne. Među slobodnim državama iz regije su Srbija i Hrvatska, dok su u grupu djelimično slobodnih država iz regije, osim BiH, svrstani Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

Kopirati
Drag cursor here to close