Zvizdić na konzultantskom sastanku

BiH nema kapaciteta niti želi biti regionalni sabirni centar za migrante

Zvizdić je dodao da će institucije Bosne i Hercegovine inzistitrati da se poštuju i provode zakoni Bosne i Hercegovine, posebno Zakon o boravku stranaca.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2018. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sazvao je u četvrtak u Sarajevu sastanak predstavnika institucija BiH, predstavnika EU i međunarodnih organizacija o pitanju trenutnog stanja u vezi sa cjelokupnom migrantskom situacijom, te o daljnjem unaprijeđenju suradnje i koordinacije u pružanju podrške nadležnim tijelima BiH na poduzimanju mjera rješavanja pitanja ilegalnih migracija, te adekvatnog prihvata i smještaja izbjeglica u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Europskoj uniji na pomoći koju je pružila BiH po ovom pitanju. Istaknuo je da BiH želi biti dio integralnog rješenja koje će provoditi EU institucije jer Bosna i Hercegovina nema kapaciteta niti želi biti regionalni sabirni centar. Dodao je da će institucije Bosne i Hercegovine inzistitrati da se poštuju i provode zakoni Bosne i Hercegovine, posebno Zakon o boravku stranaca.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će Bosna i Hercegovina pojačati kontrolu granica prema Crnoj Gori i Srbiji i kontinuirano zapriječavati ilegalne prelaze. Zatražio je da pripadnici FRONTEX-a dođu u BiH i svojom ekspertizom i iskustvom pruže pomoć Graničnoj policiji BiH.

Ministar Mektić je u svome obraćanju rekao da je veoma bitno da se čim prije riješi pitanje smještaja migranata. Dodao je da je najlogičnija odluka da taj objekt bude negdje u Unsko-sanskoj županiji (USŽ) gdje je koncentracija migranata najveća.

Veleposlanik Wigemark je rekao da je trenutni gorući problem rješavanje smještaja ilegalnih migranata na području USŽ te da treba pojačati kontrolu granica i čim prije potpisati sporazum s FRONTEX-om.

Predstavnici IOM-a su istaknuli da oni već rade na opremanju vojarne u Hadžićima kao prihvatnog centra.

Sastanku su nazočili ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i predstavnici Službe za poslove sa strancima, veleposlanik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, te predstavnici IOM-a i UNHCR-a, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close