Mayne

BiH poduzela odlučne korake kako bi se pripremile za eventualni dolazak izbjeglica

Vijesti / Flash | 24. 11. 2015. u 09:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prošlog tjedna prvi put smo bili svjedocima kako zemlje na tzv. zapadnobalkanskoj ruti odbijaju dozvoliti ljudima iz određenih država da uđu na njihov teritorij, pod pretpostavkom da njima nije potrebna zaštita ako u njihovim zemljama ne vlada rat, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje predstavnik Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) u BiH i regionalni predstavnik za jugoistočnu Europu Andrew Mayne.

U takvim slučajevima, kazao je on, važan je pravni princip prema kojem svim osobama koje traže azil, bez obzira na njihovu zemlju porijekla, mora biti omogućeno da se njihovi zahtjevi procjenjuju individualno.

''Nastojanja da se diferenciraju izbjeglice od ekonomskih migranata neophodna su i važna, ali ona moraju biti dobro pripremljena i provedena u skladu s ispravnim procedurama, inače, situacijom se neće moći upravljati i to bi moglo dovesti do nepravdi, štete i patnji. UNHCR, IOM - Međunarodna organizacija za migracije i UNICEF prošlog su tjedna objavili da će i dalje pomagati zemljama zapadnog Balkana da upravljaju svim aspektima situacije, uključujući ove nove izazove, na uredan, human i principijelan način'', naveo je Mayne

Istaknuo je da su vlasti BiH poduzele odlučne korake kako bi se pripremile za eventualni dolazak izbjeglica.

''Također, spomenuo bih i razgovore koje vode sa vlastima u ostalim državama pogođenim ovom krizom. Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o uspostavi koordinacijskog tijela za izbjegličku krizu i migracije, koje surađuje s nama i drugim organizacijama. Na temelju operativnog plana se pokušavaju pronaći najbolja rješenja za prihvat i smještaj. Neki članovi tog koordinacijskog tijela su, u suradnji sa UNHCR-om i IOM-om, nedavno otišli pogledati prihvatne centre u Preševu na jugu Srbije i u Sidu na sjeveru. Zajedno s tim tijelom smo pogledali planove za takve centre na temelju onog što su vidjeli u Preševu kako bi takav prihvatni centar trebao izgledati i koje elemente sadržavati. To koordinacijsko tijelo je pozvalo visokog vladinog stručnjaka iz Srbije u BiH kako bi prenio iskustva. U tom kontekstu možemo govoriti o temeljitoj pripremi i razmjeni iskustava Ali, mi suradnju želimo dići na viši nivo kako bi se pripreme unaprijedile. Sada gledamo što koja organizacija može ponuditi kako bi se pomoglo u takvoj situaciji. UNHCR je ovdje uspostavio zalihu bazičnih artikala za pomoć, a ukoliko dođe do veće potrebe, koristit ćemo zalihe i iz naših skladišta u regiji'', rekao je Mayne.

Kopirati
Drag cursor here to close