UNO BiH

BiH priključena na CCN/CSI komunikacijsku mrežu

Uprava za neizravno oporezivanje se 30. kolovoza službeno priključila na komunikacijsku mrežu CCN/CSI u Bruxellesu, priopćeno je u ponedjeljak.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje se 30. kolovoza službeno priključila na komunikacijsku mrežu CCN/CSI u Bruxellesu, na način da je Sektor za informacijske tehnologije UNO uspješno izvršio instalaciju i konfiguracija komunikacijske opreme isporučene od strane DG TAXUDA-a iz Bruxellesa.

Uspostavljanje backup linka

Na taj je način u Glavnom uredu Uprave za neizravno oporezivanje u Banja Luci uspostavljena komunikacijska veza sa CCN/CSI mrežom u Bruxellesu. Prema planu aktivnosti i dogovoru sa predstavnicima DG TAXUD-a, tijekom ovog tjedna je planirano uspostavljanje rezervne komunikacijske veze (backup linka) u prostorijama Regionalnog centra Banja Luka, gdje je dogovoreno da se postavi drugi komunikacijski uređaj s neovisnim internet linkom, čime bi bile završene sve dogovorene aktivnosti s tehničke strane po pitanju komunikacijskog povezivanja na CCN/CSI mrežu.

CCN/CSI (Zajednička komunikacijska mreža/zajednički sustavni interfejs) predstavlja instrument komunikacije između informacijsko-komunikacijskog sustava Europske komisije (DG TAXUD-a) i informacijsko-komunikacijskih sustava carinskih i poreznih administracija zemalja povezanih putem ove mreže, kojih trenutno ima 37, a koje su ujedno članice Konvencije o zajedničkom provozu u EU.

Informacijsko-komunikacijska mreža

CCN/CSI je zatvorena, osigurana informacijsko-komunikacijska mreža koja se sastoji od velikog broja komunikacijskih uređaja, kao i portala - gatawaya. CCN/CSI je koncipirana i funkcionira na način da sve carinske ili porezne administracije, bez obzira iz koje zemlje potječu, koriste standardiziranu metodu pristupa sustavima pri Europskoj komisiji i kao i sustavima nacionalnih administracija, te se na taj način uniformno vrši razmjena elektronskih poruka i informacija sa Europskom komisijom u prethodno utvrđenom formatu.

Na ovaj način je učinjen veliki korak ka omogućavanju interkonektivnosti i interoperabilnosti Informacionog sistema UNO prema informacijskim sustavima zemalja Europske unije i drugih zemalja koje koriste spomenutu mrežnu infrastrukturu, kao i aplikacija i servisa koji se oslanjaju na CCN/CSI mrežu, prije svega NCTS.

Samim tim stvoreni su uvjeti da u roku od godinu dana BiH postane članica Konvencije o zajedničkom provozu u EU što će dovesti do boljeg poslovnog ambijenta u BiH, od čega će najveću korist imati poslovna zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close