Upit Kongresu

Bijela kuća želi upotrijebiti vojnu silu protiv IS-a

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 10:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća u srijedu će zatražiti od Kongresa nove ovlasti da koristi silu protiv boraca Islamsmke države, priopćili su kongresni savjetnici, otvarajući put za prvo glasanje poslanika o obimu kampanje koja je već ušla u šesti mjesec.

Sjedinjene Države predvode međunarodnu koaliciju protiv Islamske države, a predsjednik Barack Obama pokrenuo je zračnu kampanju u kolovozu prošle godine protiv militantnih boraca, koji su ubili na tisuće ljudi dok su osvajali velike površine u Iraku i Siriji, prenosi Reuters.

Dosadašnje netraženje administracije za službenim ovlaštenjem upotrebe vojne sile u kampanji navelo je neke članove Kongresa da izraze zabrinutost prekoračenjem predsjedničkih ustavnih ovlasti, javlja Fena.

Drugi tvrde da bi zastupnici trebali donijeti odluku u pitanju od takvog značaja kao što je upotreba vojne sile.

Administracija je priopćila da je kampanja legalna, zasnovana na ovlaštenjima usvojenim pod predsjednikom Georgeom W. Bushom za irački rat u 2001. i borbu protiv al-Qaide i njoj pridruženih grupa.

U međuvremenu sirijiski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da se zračnim udarima koalicijskih snaga ne mogu poraziti ekstremisti Islamske države u Siriji.

On je dodao da se to neće dogoditi dok međunarodna zajednica ne počne surađivati sa sirijskom vojskom na terenu.

U intervjuu britanskom BBC, Asad je odbacio navode da se Damask pridružio međunarodnoj koaliciji protiv IS.

''Ne, definitivno ne možemo i ne želimo iz jednog prostog razloga jer ne možemo biti u savezu sa zemljama koje podržavaju terorizam'', rekao je Asad misleći na podršku koje Zapad daje drugim pobunjeničkim grupama na teritoriji Sirije u borbi za njegovo zbacivanje s vlasti u Damasku, prenijela je agencija AFP.

Istovremeno Asad je potvrdio da Sirijska vlada prima neke opće informacije o zračnim aktivnostima međunarodne koaliciji na svojoj teritoriji u borbu protiv IS-a od rujna prošle godine i negirao bilo kakvu direktnu suradnju.

''Ponekad, oni prenesu poruku, opću poruku. Ne postoji dijalog. Imamo, da kažemo, informacije, ali ne dijalog'', rekao je Asad za BBC i dodao da treće strane, među njima Irak, prenose informacije, prenosi Fena.

Asad je negirao da sirijske vladine snage neselektivno bacaju improvizirane bombe - "barel" po uporištima pobunjenika u kojima smrtno strada na tisuće civila i naveo da su takve optužbe protiv Damaska "djetinjasta priča", prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close