Napad na Markale

Bivši pripadnik snaga UN-a svjedočio na suđenju Ratku Mladiću

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 17:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik snaga Ujedinjenih naroda (UN) Paul Conwey izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je krajem 1995. u okolini Sarajeva otkrio minobacački položaj Armije BiH (ABiH) s kojeg je tog ljeta, prema obrani, mogla biti ispaljena granata na sarajevsku tržnicu Markale.

Irski oficir Conwey je u to vrijeme bio vojni promatrač UN-a na punktu južno od Sarajeva, između položaja Armije BiH (ABiH) i Vojske Republike Srpske (VRS).

Mladić, ratni zapovjednik VRS-a, optužen je za granatiranje tržnice Markale u kojem su 28. Kolovoza 1995. ubijene 43 osobe, a 75 ih je ranjeno.

Prema optužnici, granata je na tržnicu ispaljena s položaja VRS-a, u okviru kampanje artiljerijskih i snajperskih napada kojim je od 1992. do 1995. terorizirano stanovništvo Sarajeva.

Svjedok je izjavio da je 28. kolovoza 1995., oko 11 sati prijepodne, ''čuo nekoliko prigušenih detonacija'' i da je nedugo zatim ugledao dim koji se vije iznad Markala i “uvjerio se da je pogođeno” gradsko područje.

''Nisam mogao utvrditi odakle je vatra došla'', rekao je Conwey, dodajući da je u prosincu te godine otkrio minobacački položaj ABiH južno od Sarajeva, na kojem su bila najmanje četiri minobacača okrenuta k gradu.

Taj položaj, precizirao je, bio je udaljen do jednog kilometra od tržnice Markale.

Svjedok je izjavio i da kritičnog jutra ni on ni njegove kolege nisu registrirali nikakvu minobacačku vatru sa srpske strane.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelji su tvrdili da zvuk minobacača od 120 milimetara nije “prigušen” i da su detonaciju morali čuti i promatrači UN-a i građani.

Prihvaćajući da je takav minobacač vrlo bučan, irski oficir je, međutim, sugerirao da je detonacija mogla biti ublažena zbog topografskih prepreka, kojih je u Sarajevu mnogo.

Iz istog razloga, bilo je “teško sa sigurnošću utvrditi odakle je zvuk došao”.

Upitan misli li da se detonacija minobacača “može sakriti”, Conwey je odgovorio negativno, primjećujući, ipak, da je zvuk slabiji ako je oružje u ograničenom prostoru, poput starog kamenoloma, u kojem je u zimu 1995. zatekao minobacače ABiH.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. rujan, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close