Nacionalna sigurnost

Bivši šef CIA: EU je smetnja za specijalne službe

Vijesti / Flash | 27. 03. 2016. u 07:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija "na izvjestan način stoji na putu" europskim specijalnim službama, izjavio je bivši direktor CIA Michael Hayden.

"Ne želim istupati protiv Europske unije, ali taj savez nije faktor nacionalne sigurnosti za svaku zemlju koja je njegova članica. U realnosti na određeni način taj savez stoji na putu državama koje pokušavaju zaštititi sigurnost svojih građana", rekao je Hayden za BBC.

Prema njegovim riječima, standardi službi sigurnosti u raznim europskim zemljama veoma su različiti. Najvišu ocjenu on daje specijalnim službama Velike Britanije i Francuske. U skandinavskim zemljama, prema njegovom mišljenju, specijalne službe su "dobre, ali malobrojne, prenose Nezavisne novine.

Ostale europske zemlje nemaju dovoljno osoblja u sigurnosnim strukturama, a belgijske specijalne službe, prema Haydenovim riječima, ne samo da imaju ograničene resurse, nego i ograničena pravna ovlaštenja. Pored toga, belgijske službe sigurnosti "otvoreno rade za Vladu koja ima svoje probleme u upravljanju državom", smatra stručnjak.

Bivši šef CIA je, također, naveo da su specijalne službe iz europskih zemalja bile naklonjenije suradnji s američkom obavještajnom službom, nego međusobnoj suradnji, zbog čega izlazak Velike Britanije iz EU nec´e uticati na britansko–američku suradnju. Ranije je bivši šef obavještajne službe MI–6 Richard Dearlove izjavio da c´e izlazak Britanije iz sastava EU pozitivno uticati na sigurnost te zemlje.

Pitanje sigurnosti Britanije u EU izašlo je u prvi plan poslije terorističkih napada u Bruxellesu, u kojima je 31 osoba poginula, a više od 300 ljudi je ranjeno. Referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji zakazan je za 23. lipanj. Prema rezultatima internet–ankete kompanije 'ORB International' od polovine Britanaca podržava izlazak zemlje iz EU.

Kopirati
Drag cursor here to close