Za malu djecu

Blesava bajka Zvizdića i tri kisela smijeha Čavare

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 11:12 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo smo jeli zlatnim kašikama, pa smo imali svoj kanal, pa svoj entitet, pa 100 tisuća radnih mjesta, a onda smo dobili osmijeh na lice i pokretanje biznisa za marku i za jedan dan.

I baš kao što Zlatko Lagumdžija nije ostvario ni z od svojih zapadnih halucinacija, tako ni Zvizdić nije napravio ni b od svojeg busanja projektima

Predizborno vrijeme i oni trenutci govorancije prije preuzimanja stolice i prianjanja na posao, ustvari ono sitno p od posla, najplodniji su za laprdanje i bacanje obećanja pred one koji su vas zaokružili, koji su vas prekrižili i pred one kojima upadnete na nedigitalnoj televiziji pred oči, a da i ne znaju tko ste.

Tako je Denis Zvizdić, novi premijer države, mandatar vijeća ministara i kako li sve ne tepaju funkciji koja je, zahvaljujući zamantaloj rotaciji u državi, ovog puta pripala SDA, rekao kako želi da mladi ljudi otvore firmu s jednom markom i to za jedan dan. Zvuči gotovo jednako blesavo kako Lijanovićevo obećanje da će svatko to izađe na izbore dobiti 100 KM. A vjerojatno će Zvizdić, praveći se blesav nakon četiri godine, imati jednako mudar odgovor kao i Lijanović.

Naime, Zvizdić je, nakon što je u Parlamentu u 100 minuta rekao što sve planira u četiri godine mandata, u prvom televizijskom gostovanju rekao kako će mladi s jednom markom u džepu pokrenuti biznis, a kako će pri zapošljavanju prednost imati oni iz obitelji u kojima nitko ne radi.

Dakle, zadao si je premijer težak zadatak, iz kojeg će se morati čupati baš kao i njegov stranački šef, iako na papiru nije šef stranke, ali ga se sve pita, kada je rekao da će otvoriti 100.000 radnih mjesta. Pa se onda izvlačio da on nije mislio tako. No, već je bilo kasno. Dakle, uz čekanje 100.000 radnih mjesta, sada čekamo i velike redove mladih s markom u ruci i kolone nezaposlenih koje čekaju poslovi u čijim obiteljima nitko službeno ne radi.

No, oni što su se najeli zlatnim kašikama i spržili vrućom šarenom lažom, pušu na svako obećanje, a posebno na bajke o jednoj marki za posao u jednom danu, kojima se premijer počeo uspavljivati. Jer, pamte mnogi, nije to tako davno bilo, kad se Zvizdić kao premijer na nižoj razini, u fotelji najjačeg kantona, hvalio kako će od Sarajeva napraviti Bruxelles. Tu ga je valjda kopirao Slučajni Prolaznik, pa je najavio Zapadnu Njemačku u Federaciji, a pretvorio ju u istok svih istoka i prošao zauvijek. I baš kao što Zlatko Lagumdžija nije ostvario ni z od svojih zapadnih halucinacija, tako ni Zvizdić nije napravio ni b od svojeg busanja projektima i briseljenja Sarajeva.

A nakon svečane zakletve predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, u čijem sastavu prevladava poštarska djelatnost jer je muškom dijelu trojke zajedničko to da imaju radno iskustvo u pošti, pala su nova obećanja.

Marinko Čavara, novi predsjednik Federacije BiH, nakon što je rekao da na ovim prostorima rata ne smije biti tri puta nikad (''Na ovim prostorima smo ratovali i smatram da ne trebamo nikad više ratovati, nikad, nikad, nikad'', rekao je Čavara) u svom prvom televizijskom nastupu obećao je kako će građanima navući osmijeh na lice.

Za razliku od Zvizdića, Čavarin zadatak je mnogo lakši. Slušajući govorancije prije preuzimanja stolice i prianjanja na posao, ustvari ono sitno p od posla, nema nam druge nego da se nasmijemo. I to grohotom. Sa zlatnim kašikama, svojim entitetima i televizijama, Bruxellesom i Zapadnom Njemačkom pred nosom. S markom u džepu i u redovima, ali ne za pokretanje posla nego za put pod noge, da se ne vratimo tri puta nikad.

Kopirati
Drag cursor here to close