Tužne priče

Bljesak.info u Makedoniji: Za spas Sirijci daju i po 20 tisuća eura

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 09:45 Miki TRAJKOVSKI

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 3.000 migranata svaki dan ulaze u makedonskom pograničnom gradu Gevgelija. No, ni jedan od ilegalnih migranata iz Sirije, Afganistana i Iraka koji preko Grčke i Makedonije želi ići u zapadnu Europu i ne žele ostati u Makedoniji. Samo 49 od njih do sada su zatražili azil u toj zemlji.

Većina od onih koji, u potrazi za boljim životom, bježe iz svojih domova su intelektualci, doktori, inženjeri, nastavnici, studenti i oni budućnost vide u samo u Njemačkoj.

Potresne priče 

Suzana Miceva novinarka iz Strumica, grada u blizini makedonske granice s Grčkom govori za Bljesak.info i svojem iskustvu s ovim ljudima.

"Na grčkoj strani upoznala sam očnog kirurga iz grada Alepa u Siriji. Bio je sa svojim prijateljima i želio je ići u Njemačku kako bi našao sigurnije mjesto za život i posao. On mi je pokazao na svom telefonu njegov rodni grad prije razaranja. Umoran, govorio je o svom profesionalnom uspjehu i snovima za budućnost. Znam da je stigao u Munchen nakon dugog mučenja u Mađarskoj'', govori nam Miceva.

Ističe kako je upoznala mnoge mlade Sirijce i da su priče o njihovim sudbinama uistinu potresne.

"Upoznala sam i novinara iz Damaska, koji je godinu dana živio u poljima. Na početku je pobjegao iz Sirije u Jordan, ali nakon isteka vize, odbili su mu produžiti dozvolu za prebivalište. Od tada iz Turske je dva puta je došao u Grčku i Makedoniju, ali ga he policija u oba slučaja vraćala nazad. Sanjao je za odlazak u Nizozemsku i da, kad se skrasi, dovede zaručnicu, koju nije vidio više od godinu dana i koja ga čeka u Siriji. Potrošio je više od 20 tisuća eura za godinu dana, a njegovi roditelji polako su prodavali imovinu kako bi mu omogućili da se snađe u zapadnoj Europi'', prepričava za Bljesak.info tužne sudbine Miceva.

Makedonija na rubu 

Makedonski grad Gevgelija na makedonsko-grčkoj granici gdje dolaze migranti je grad s 20.000 stanovnika. Kapacitet željezničke postaje gdje migranti čekaju prijevoz je ograničen, a prijem migranata i njihovo zbrinjavanje je, zbog makedonske krize, vrlo otežano.

U uvjetima velike stope siromaštva, koja premašuje 30 posto, Makedonija nije u stanju suočiti se s ovom krizom. Kroz Makedoniju je u proteklih nekoliko mjeseci je prošlo više od 100.000 izbjeglica.

Nano Ružin bivši makedonski veleposlanik u NATO-u kaže za Bljesak.info kako se njegova zemlja ne može suočiti s valom izbjeglica.

"Makedonija nije u stanju suočiti se s ovom krizom, posebno u razdoblju kada se zemlja suočava s ozbiljnim unutarnje političke krize. Očajna je situacija i u središtima gdje se prihvaćaju izbjeglice, a vrlo često su na meti lopova, ucjena i silovanja. Razne bande skupo naplaćuju usluge krijumčarenja. Zato izbjeglice se kreću u velikim grupama'', rekao je Ružin i naglašava kako EU mora poboljšati svoje planove za rješenje ovog problema.

Ističe kako, ako netko od izbjeglica ostane u Makedoniji, treba dobiti pristojne uvjete za život i šansu da se jednog dana vrati u domovinu, ali upozorava i na opasnost od izbjeglica za Makedoniju.

Među izbjeglicama islamisti 

"Oni mogu destabilizirati Makedoniju, kako ekonomski tako i na sigurnosnom planu s obzirom na to da s izbjeglicama prođu i razne islamske skupine. Dakle, ovaj proces mora biti pod kontrolom i uz suradnju obavještajnih agencija zemalja Balkana s onima u Bruxellesu'', rekao je Ruzin za Bljesak.info.

Da je makedonska vlast pala na ispitu zbrinjavanja migranata tvrdi i vlast Dheljo Hodzhich aktivist ljudska prava iz Skopja.

"Makedonija nije položila ispit pred izbjeglicama. Sve što je trebala uraditi država je pružiti siguran prijevoz do sjeverne granice izbjeglicama, a ona to nije učinila'', rekao je Hodzhich.

James Sheroka, sveučilišni profesor iz Sjedinjenih Američkih Država, za Bljesak.info pak kaže kako će se nastaviti izbjeglička kriza i da će Makedonija ostati na prvoj liniji izbjegličkog vala.

"Mislim da će migranti i dalje dolaziti sve dok se situacija malo ne promijeni ili dok Grčka i Turska ne pronađu rješenje. Ova razina migranata s kojom se suočava Makedonija će se nastaviti i sljedećih mjeseci. Zaista je tragično vidjeti toliko ljudi kako hodaju od granice do granice bez ikakve sigurnosti i bez osiguranja da će ostvariti svoj cilj. Mislim da bi trebalo imati neko bolje rješenje u vezi makedonske granice sa Srbijom i naći neko konačno rješenje za ove ljude i riješiti njihovih problema na drugačiji način ", rekao je Sheroka.

Kopirati
Drag cursor here to close