AMNESTY INTERNATIONAL

Boko Haram oteo 2.000 žena i djevojčica u Nigeriji

Vijesti / Flash | 14. 04. 2015. u 08:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naoružana grupa Boko Haram otela je najmanje 2.000 žena i djevojčica u Nigeriji od početka prošle godine, ocijenio je u utorak Amnesty International, godinu dana poslije otmice 276 učenica iz Chiboka.

Amnesty je priopćio, na temelju brojnih svjedočenja, naročito žena i djevojaka koje su uspjele pobjeći, da je radikalna grupa izvela 38 masovnih otmica.

''Teško je ocijeniti koliko je osoba oteo Boko Haram, ali broj otetih žena i djevojčica je nesumnjivo veći od 2.000'', navodi se u novom izvještaju Amnestyja, prenosi agencija AFP.

Amnesty se poziva na jedan vojni izvor visokog ranga koji tvrdi da su taokinje iz Chiboka razdvojene na tri do četiri grupe i da se nalaze u nekoliko kampova Boko Harama.

Neke od njih su u šumi u Sambisi, u državi Borno, druge oko jezera Čad i na planinskom lancu koji razdvaja Nigeriju od Kameruna, a ostale su odvedene u susjedni Čad.

Nigerijska vojska je priopćila još ranije da zna gdje se nalaze učenice, ali da bi operacija njihovog spašavanja bila previše riskantna.

Žene i djevojčice otete u masovnim otmicama izjavile su za Amnesty da su bile zatvorene u užasnim uvjetima, u pretrpanim zatvorima. Neke su prisilno udavane, prisiljavane da kuhaju, pospremaju. Neke od njih su priznale da su bile silovane.

Neke bivše taokinje su pričale da su bile primorane da rukuju vatrenim oružjem i prave ručne bombe.

Amnesty International smatra da bi Boko Haramu trebalo suditi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti jer je islamistička grupa ubila prošle godine 4.000 ljudi, a najmanje 1.500 osoba je ubila u prva tri mjeseca ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close