Napadi

Bombaški napadi u Libiji, Ukrajini, Nigeriji i Iraku

Vijesti / Flash | 22. 02. 2015. u 17:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije bombe su eksplodirale na ulazu u rezidenciju iranskog veleposlanika u libijskoj prijestolnici Tripoliju u nedjelju, ali nema ozlijeđenih, izjavio je libijski sigurnosni izvor.

Jedan dužnosnik izjavio je za lokalnu TV stanicu da je rezidencija veleposlanika, koja se nalazi u centru Tripolija, bila prazna u vrijeme eksplozija. "Dvije naprave su postavljene. Prvo je jedna eksplodirala, a zatim i druga. Svrha druge bombe je bila da stvori konfuziju", kazao je pukovnik Džuma el-Mašri iz Nacionalne sigurnosne agencije.

Druge diplomatske misije u Tripoliju, kao što su veleposlanstva Alžira, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, također su bile mete napada bomabama, ali ni tada nije bilo ozlijeđenih.

Većina zapadnih misija i Ujedinjene nacije izmjestile su svoja veleposlanstva i diplomatsko osoblje tijekom sukoba između suparničkih frakcija koje se bore za kontrolu nad Tripolijem, četiri godine nakon pada Moamera Gadafija.

Dvije osobe su poginule i desetak je ranjeno u eksploziji bombe tijekom marša u nedjelju u ukrajinskom drugom najvećem gradu u svrhu obilježavanja prve godišnjice od svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo je priopćilo da je "nepoznata eksplozivna naprava" pogodila marš u Harkivu i da se to smatra terorističkim činom. Među žrtvama je i jedan policajac, javio je Associated Press.

Nasilje je uslijedilo u vrijeme kada se Ukrajina nastavlja boriti protiv tenzija i krvoprolića nastalog nakon pada Janukoviča prije godinu dana.

Djevojčica se raznijela i ubila pet osoba u nedjelju u napadu u tržnici u sjeveroistočnom nigerijskom gradu Potiskumu, priopćili su svjedoci i bolnički izvori.

U napadu je također ranjeno 19 osoba, nekoliko teže i nekoliko lakše, prenio je AFP. "Do sada, pet osoba je poginulo zajedno s djevojčicom, a 19 osoba je prevezeno u bolnicu", izjavio je lokalni dužnosnik.

Svjedoci kažu da djevojčica nije izgledala starije od sedam godina, a napad je posljednji u nizu napada djece samoubojica u Nigeriji. Za ranije slične napade je okrivljena radikalna grupa Boko Haram.

Bombaš samoubojica je ubio osam šiitskih pripadnika narodne vojske i ranio je desetak osoba u gradu sjeverno od Bagdada.

Policijski službenici kažu da se napad dogodio u nedjelju popodne kada se bombaš kamionom punim eksploziva zabio u kontrolni punkt u blizini grada Tiktria.

Najmanje 15 šiitskih boraca je ranjeno u napadu, prenio je Associated Press. Tikrit, koji se nalazi pod kontrolom Islamske države od prošlog ljeta, nalazi se oko 130 kilometara sjeverno od Bagdada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close