Izbori

Borba za ‘crveni Beč’

Vijesti / Flash | 11. 10. 2015. u 06:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Beča danas biraju novog gradonačelnika-premijera, a predizborna kampanjavodila se u znaku izbjegličke krize i polarizacije u Beču između vladajuće Socijaldemokratske stranke Austrije (SPOe) i aktualnog gradonačelnika Michaela Hauepla i izazivača iz Slobodarsle stranke Austrije (FPOe) na čelu s Heinz-Christianom Stracheom.

Promatrači izbora u austrijskom glavnom gradu Beču, koji ujedno ima i status savezne pokrajine, smatraju da bi po prvi put od Drugog svjetskog rata moglo doći do smjene na vrhu “crvenog Beča”. Odlučujuću ulogu u borbi za mjesto na čelu austrijske metropole mogla bi odigrati izbjeglička kriza.

Prema posljednjim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja agencije Gallup za Austriju, FPOe i SPOe u mrtvoj su utrci. FPOe bi osvojio 35 dok bi SPOe podržalo 36 posto birača. Sadašnji koalicijski partner socijaldemokrata u bečkoj vijećnici Stranka zelenih osvojila bi 11 posto glasova. Pučani iz OeVP-a bi osvojili rekordno niskih 10 posto.

Iako od velikog broja izbjeglica, a samo ih je rujnu u Austriju ušlo preko 200 tisuća, tek manji broj ostane u zemlji kako bi zatražilo politički azil, ovo pitanje, posebice desno-populističkoj Slobodarskoj stranci služi kao glavna predizborna tema.
Njihov čelnik Heinz-Christian Strache žestoko kritizira izbjegličku politiku vladajućih socijaldemokrata.

“Mi moramo jasno reći da ne želimo one koji će doći u Austriju i ne žele se integrirati, koji neće htjeti raditi, i ne želimo one koji će ovdje širiti islamističku propagandu”, rekao je Strache krajem tjedna na završnom predizbornom skupu FPOe na bečkom Stephansplatzu.

Strache je tom prilikom svoje sljedbenike pozvao da u što većem broju iziđu na izbore kako bi ostvarili zamisao o “Oktobarskoj revoluciji” kako FPOe naziva željeno svrgavanje socijaldemokratsko-zelene koalicije na vlasti u Beču. FPOe je posljednjih tjedana kritizirao i izbjegličku politiku susjedne Njemačke i kancelarke Angele Merkel.

“Ono što gospođa Merkel u Njemačkoj provodi je socijalno-romantična kultura dobrodošlice”, rekao je Strache koji se u nekoliko navrata založio na podizanje bodljikave žice na austrijsko-mađarskoj granici. On je ustvrdio kako se ne smije dogoditi da Austrijanci “postanu manjina u vlastitoj zemlji”.

Na trima lokalnim izborima u tekućoj godini FPOe je uspio privući značajni broj glasača, a u pokrajini Gornjoj Austriji čak je udvostručio vrijednost na 30 posto. Promatrači porast popularnosti povezuju s polemizirajućom retorikom glede izbjegličke krize.

Bečki gradonačelnik Michael Hauepl, koji ovu funkciju obnaša već 21 godinu, napao je FPOe da svojom “retorikom mržnje” širi strah u zemlji.

“FPOe huška protiv izbjeglica, a mi ih prihvaćamo jer im je potrebna naša pomoć. Mi pokušavamo smanjiti strahove građana, FPOe ih širi”,rekao je Hauepl uoči izbora. I on je apelirao na 1,3 milijuna birača u Beču, što je 20 posto glasačkog tijela u Austriji, da u nedjelju u što većem broju iziđu na glasanje kako gradsku vijećnicu ne bi prepustili populistima.

“Onaj tko 11. listopada ne iziđe na izbore, prepušta vlast Stracheu i ne smije se čuditi ako se 12. listopada u vijećnici odjednom pojave čudaci”, poručio je Hauepl.
No i u slučaju da FPÖ u nedjelju osvoji najviše glasova, to ne znači automatski da će dobiti mandat za sastavljanje gradsko-pokrajinske vlade jer se očekuje da bi u tom slušaju socijaldemokrati ulazili u koaliciju s OeVP-om.

U Beču su, od ukidanja monarhije 1919. i s izuzetkom nacističke okupacije od 1938. do 1945., na vlasti socijaldemokrati.

Kopirati
Drag cursor here to close