Zakon o praznicima

Bosić: RS ne bi imala koristi od bojkota bh. institucija

Vijesti / Flash | 29. 11. 2015. u 15:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ne smatra da bi bilo u interesu Republike Srpske (RS) da srpski predstavnici ne sudjeluju u radu institucija BiH.

"Sve opcije su u igri, a koje su u interesu RS, dodao je Bosić ističući da nitko novonastalu situaciju ne bi trebalo da koristi u dnevno političke obračune. Entitetski predsjednik Milorad Dodik ranije je najavio da će predložiti da predstavnici RS ne sudjeluju u radu u bh.organima dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Želimo da čujemo obrazloženje o tome koji bi bio interes RS da Vijeće ministara BiH funkcionira bez predstavnika iz RS-a", rekao je Bosić podsjetivši da je ranije izmjenama zakona omogućeno da se odluke donose i bez jednog od konstitutivnih naroda.

Ističe da treba poduzeti mjere kako se u narednom razdoblju ne bi mogle ponavljati situacije da Ustavni sud BiH donosi odluke glasovima trojice stranaca i dvoje bošnjačkih sudaca, odnosno preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudaca kao što je to bilo u slučaju osporavanja 9. siječnja, Dana RS.

Bosić vjeruje da je na današnjem sastanku kod Dodika moguće doći do zajedničkog stava srpskih predstavnika vlasti i stranaka povodom te odluke, ističući da ostaju uz deklaraciju Narodne skupštine RS kojom se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, Bosić je na press konferenciji rekao da će SDS iznijeti i svoje zaključke i prijedloge, navodeći da će se na kraju pokazati da "najviše štete od odluke Ustavnog suda BiH ima upravo ta država".

"Dan RS ostaje kao što je i bio 9. siječnja i bit će mnogo jače proslavljan nego dosad", ustvrdio je predsjednik SDS-a.

Čavić: Stranci ne treba da budu suci Ustavnog suda BiH

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić smatra da "problem RS, nakon odluke Ustavnog suda BiH da je 9. siječnja Dan RS neustavan, ne može riješiti povlačenjem predstavnika RS-a iz institucija BiH.
On smatra da treba insistirati na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i da stranci napuste tu pravosudnu instituciju.

Čavić je ponovio da odluka Ustavnog suda BiH, po kojoj je neustavan član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. siječnju kao Danu RS, "neprevodiva", ali i napomenuo da "ima još desetine odluka tog suda koje nisu provedene".

"U tri županije u Federaciji BiH nije provedena odluka ovog suda o konstitutivnosti naroda, koja je donesena 2001.", podsjetio je on.

Na današnjoj Izbornoj skupštini NDP-a Čavić je reizabran za predsjednika te stranke.

On je bio i jedini kandidat za predsjednika NDP-a, a smatra da je krajnje vrijeme da se dogodi smjena generacija na političkoj sceni RS.

Kopirati
Drag cursor here to close