Sud BiH

Bosnić se izjasnio da nije kriv za poticanje na terorističke aktivnosti

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 12:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein Bosnić Bilal (1972.) iz Bužima danas se u Sudu BiH izjasnio da nije kriv po optužnici kojom se tereti za javno poticanje na terorističke aktivnosti.

''Nisam kriv'', glasio je odgovor optuženog na upit sutkinje za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH da se izjasni o optužbama za koje se tereti.

Sud BiH potvrdio je 29. prosinca optužnicu koja Bosnića tereti za kazneno djelo - javno poticanje na terorističke aktivnosti u vezi s kaznenim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Bosnić je prethodno, nakon što je poučen o pravima, a odgovarajući na upite sutkinje Mire Smajlović, kazao da je optužnicu razumio, odnosno da je siguran u vlastito izjašnjenje te da na njega u tom pogledu nitko nije utjecao.

Budući da je optuženi negirao krivnju, početak pretresa u ovom predmetu će u skladu sa zakonom biti naknadno određen.

Prema tužbenim navodima, Bosnić je tijekom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova u BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je Bosnić javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike tzv. selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika tzv. selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Optuženi Husein Bosnić uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask".

Kopirati
Drag cursor here to close